Банкеръ Daily

Новини

Ангела Меркел: Правителството на господин Борисов полага големи усилия за икономическия възход на България

Усилията, които полага правителството на господин Борисов за икономическия възход на България, са големи. Това заяви канцлерът на Федерална република Германия д-р Ангела Меркел, която е на еднодневно работно посещение в страната ни по покана на министър-председателя Бойко Борисов.
Федералният канцлер изрично подчерта съществения напредък на България в борбата с организираната престъпност и корупцията, както и важността на стабилната финансова политика. България има възможностите за ползване на европейските фондове при реализация на инфраструктурни проекти, което допълнително би спомогнало за развитието на икономиката, допълни Меркел. Тя приветства провеждането на съвместно междуправителствено заседание между България и Гърция. Това е начинът по който Европа се сплотява стъпка по стъпка, допълни федералният канцлер и отбеляза, че двустранните, приятелски отношения между страната ни и Германия ще продължат да се задълбочават и реализират своя потенциал.
Германия ще даде честна и справедлива оценка за постигнатото от България по пътя към присъединяването и в Шенгенското пространство. Практиката ни е да разглеждаме изпълнението на критериите индивидуално за всяка отделна страна, съобщи федералният канцлер.
От своя страна министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент за продължаване на усилията за превръщането на България в сигурна граница на Европейския съюз. Всички критики, отправени от Европейската комисия в последния мониторингов доклад за страната ни, ще бъдат преодолени в поставените от правителството срокове и графици, допълни премиерът Борисов.
Министър-председателят на Република България присъства на официалната церемония по удостояването на д-р Ангела Меркел с почетното звание Доктор хонорис кауза на Русенския университет Ангел Кънчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във