Банкеръ Daily

Новини

Ангел Марин: България се стреми да развие българо-виетнамските отношения в стратегическо партньорство

България се стреми да развие българо-виетнамските отношения в стратегическо партньорство. Това заяви вицепрезидентът Ангел Марин пред вицепрезидента на Социалистическа република Виетнам Нгуен Тхи Зоан, която е на официално посещение у нас.
По традиция церемонията по официалното посрещане се проведе на площад “Св. Александър Невски”. Нгуен Тхи Зоан положи венец на Паметника на Незнайния войн.
Вицепрезидентите на България и Виетнам проведоха среща на “четири очи” на “Дондуков” 2, след което се състоя и разговора на двете официални делегации.
Ангел Марин приветства Нгуен Тхи Зоан с 60-годишния юбилей от установяването на дипломатическите отношения между България и Виетнам, отбелязан с редица прояви в двете страни.
Нгуен Тхи Зоан изрази удовлетворението си от активния политически диалог между България и Виетнам през последните години, включително с осъществяването на срещи на високо и най-високо равнище. Ангел Марин оцени високо периодично осъществяваните контакти между представители на изпълнителната власт на двете страни и изрази стремежа на България за издигане на българо-виетнамските отношения в ранг на стратегическо партньорство по подобие на сътрудничеството на Виетнам с други европейски страни.
Ангел Марин и Нгуен Тхи Зоан подчертаха значението, което има задълбочаването на отношенията между България и Виетнам като страни-членки на ЕС и на АСЕАН, както и на диалога в рамките на Азиатско-европейския форум (АСЕМ). Вицепрезидентът Марин приветства подписването на Споразумение за партньорство и сътрудничество (СПС) между ЕС и Виетнам и отбеляза, че с това се разширяват перспективите за двустранно сътрудничество между Виетнам и страните-членки на ЕС.
Двамата вицепрезиденти отбелязаха необходимостта от ускоряване на процеса на осъвременяване и разширяване на договорно-правната база на двустранните отношения и приветстваха предприетите стъпки в тази насока.
Ангел Марин оцени високо резултатите на официалното посещение в България на вицепремиера на Виетнам Нгуен Син Хунг през юли т. г. В рамките на тази визита бяха подписани две междуправителствени споразумения – за отмяна на визите за дипломатически и служебни паспорти, и за икономическо сътрудничество, беше разрешен въпросът за остатъчния дълг на Виетнам към България.
Двамата взаимно споделиха виждането, че хилядите виетнамски граждани, учили в Бължария – сред тях самата Зоан, първият вицепремиер Нгуен Син Хунг, заместник-министри, ректори на ВУЗ, изтъкнати бизнесмени - имат изключително благоприятно въздействие върху развитието и задълбочаването на двустранните отношения.
По време на срещата бе отбелязано, че независимо от намаляването на броя на обучаващите се в България виетнамски граждани, интересът от виетнамска страна към българското образование продължава да е осезаем.
През втория ден от официалното посещение вицепрезидентите на България и Виетнам ще открият българо-виетнамски бизнес форум. Нгуен Тхи Зоан ще се срещне с академичното ръководство на Университета за национално и световно стопанство.
През последния ден на визитата вицепрезидентът на Виетнам ще посети Велико Търново.
В делегацията на Нгуен Тхи Зоан са заместник-министрите на външните работи, на образованието и на планирането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във