Банкеръ Daily

Новини

Анализ ще реши съдбата на държавното Студентски общежития и столове

Анализ ще покаже дали държавното предприятие Студентски общежития и столове трябва да продължи да функционира, стана ясно от думите на министърът на образованието Анелия Клисарова след заседание на кабинета. След като бъде готов докладът, ще бъде решена съдбата на дружеството.Оценката се прави, за да се види дали има достатъчно средства за инвестиции в това предприятие, обясни още просветният министър.


Засега правителството реши да предостави на пет университета общежитията им за безвъзмездно управление. Общо 29 имота се вадят от Студентски столове и общежития ЕАД, с което се намалява капиталът на дружеството. ВУЗ-овете, са пожелали да си вземат общежитията обратно, са ВТУ Св. св. Кирил и Методий, Русенският университет Ангел Кънчев, Техническият в Габрово, Аграрният в Пловдив и Тракийският в Стара Загора. Остава да се реши съдбата на общежитията в Хасково, Сливен, Шумен и София и едно в Пловдив, посочи още просветният министър.


Тя припомни, че проблемът със собствеността на студентските общежития стои на дневен ред от седем години и по някакви причини е бил отлаган. Сега обаче правителството се е заело с решаването му. Клисарова призова университетските ръководства да ги стопанисват добре. Според нея прехвърлянето на правото на управление позволява на висшите училища да провеждат собствена политика по отношение на настаняването и осъществяването на контрол над организацията и реда в общежитията.


По повод подкрепата на преподаватели и учени от БАН в подкрепа на ранобудните студенти, просветният министър поясни, че няма официално становище на академията за такъв протест, но всеки може да си изразява мнението лично и да протестира.


nbsp;


Цветомира Личева

Facebook logo
Бъдете с нас и във