Банкеръ Weekly

Новини

Американски стелт бомбардировачи прелетяха над Южна Корея

Два ядрени бомбардировача B-2 стелт са извършили учебна мисия над Южна Корея днес, се посочва в съобщение на американската армия, цитирано от АФП.


Самолетите са излетели от военновъздушната база Whiteman в щата Мисури и са извършили една двупосочна мисия от 13 000 мили. При операцията са били хвърляни учебни бомби по конкретни цели в Южна Корея.


Операцията показва способността на САЩ за провеждане на прецизни и бързи удари на дълги разстояния и при необходимост, се казва още в изявлението на Пентагона.


Действията на Вашингтон и Сеул несъмнено ще разгневят допълнително Пхенян и ще нажежат противопоставянето между двете срани, коментират наблюдатели.


Мисията на стелтовете изпраща ясно и мощно послание към КНДР за ангажимента на САЩ да защити Южна Корея при всеки признак на агресия и военно напрежение на Корейския полуостров.


Военните на САЩ и Южна Корея подписаха ново споразумение през миналата седмица за съвместна военна помощ дори при ниско ниво на провокация от страна на Северна Корея.


В началото на седмицата Севера прекъсна последната останала гореща военна линия със Сеул и приведе в бойна готовност ракетните си военни формирования. Не е сигурно дали континенталната част на Америка попада в техния обхват, но базите на САЩ в Тихоокеанския регион са под сериозна заплаха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във