Банкеръ Daily

Новини

АМЕРИКАНСКАТА ФИТНЕС ВЕРИГА CURVES СТЪПВА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

Американската фитнес верига Curves започва дейността си в България, като в момента е в процес на избор на първите търговци, с които да сключи франчайзинг споразумения, съобщиха от компанията. С повече от 10 хил. фитнес клубове на 6 континента, фирмата e най-големият фитнес франчайз в света и първата верига, която предлага специално създадена за жени 30-минутна програма от упражнения за здравословно отслабване.
Работейки на франчайзовия принцип, Curves избира своите търговци и срещу нискоразходна инвестиция им предоставя собствеността на фитнес салон на предварително определена ексклузивна територия, фитнес оборудването и обучение, оперативното и маркетингово ноу-хоу на веригата, както и общи оперативни и бизнес съвети преди, по време на и след отварянето на фитнес клуба. От потенциалните франчайзови собственици не се изисква бизнес опит или познания в областта на фитнеса и оперирането на клуб за отслабване.
Стъпването на българския пазар е продължение на корпоративната стратегия за експанзия в Централна и Източна Европа след успешното навлизане на фитнес-пазарите в Унгария, Словакия и Украйна. Официалният представител за България - Раул Нелсън, вярва, че Curves-моделът ще бъде широко приет в страната поради няколко фактора. На първо място, продуктът е предназначен за жени от всички възрасти и с различно ниво на физическа подготовка като им предлага алтернатива на традиционно ориентираните към мъже фитнес салони или изискващите усилия, време и средства дамски фитнеси. Същевременно, забелязва се нарастващо търсене на качествени фитнес услуги сред демографската група на работещите жени, които поради изискванията на кариерата и отговорностите към семейството не намират достатъчно време, което да посветят на грижи за по-доброто си физическо състояние, за здравословен начин на живот и за по-малко стрес в ежедневието. Увеличава се и броят на младите жени, които се подлагат на нездравословно отслабване и лош хранителен режим.
Решението на Curves да стъпи на българския пазар е мотивирано също и от оценката, че в страната има много квалифицирани хора, притежаващи волята и уменията да станат франчайзови собственици и да започнат свой собствен бизнес с лични средства или с помощта на широко достъпните в страната банкови кредити за малки и средни предприемачи.
Curves е създадена като семейна компания през 1992 г. в САЩ от фитнес експерта Гари Хевън и съпругата му Дайан, занимаваща се с корпоративен маркетинг. През 1995 г. собствениците предоставят франчайз права за своята концепция за дамски фитнес клубове и компанията достига рекордния за франчайзинг пазар ръст на продажби от 1000 фитнес салона за първите 36 месеца и повече от 10 хил. клуба през следващите 10 години. Веригата продължава да присъства и до днес в листата на най-бързо разрастващите се франчайзове в света. Към момента, повече от 4 милиона жени членуват в Curves, като много от тях са започнали да посещават фитнес салон за първи път в живота си.
Днес Curves оперира в повече от 60 страни, между които САЩ, Канада, Великобритания, Ирландия, Франция, Германия, Испания, Италия, Швеция, Холандия, Австралия, Япония, Мексико, Бразилия, Южна Африка, Турция и други. Веригата продължава да разширява международното си присъствие и наскоро отвори повече от 30 фитнес салона в Гърция.
Според 2007 Entrepreneur Мagazine - Franchise 500 Edition, Curves е:
No. 1 в категорията за фитнес предприемачество
No. 4 в категорията за ниско-разходен бизнес
No. 7 сред Американските световни франчайзове
No. 15 в листата на 500-те световни франчайзове
No. 23 сред най-бързо разрастващите се франчайзове в света

Facebook logo
Бъдете с нас и във