Банкеръ Daily

Новини

Американска компания изнесе производството си от Ихтиман в Унгария

Американска компания, собственик на завода за производство на електроди в Ихтиман, преустанови дейността на предприятието, изнесе оборудването в Унгария и уволни над 200 работници.


Става въпрос за ЕСАБ-Електроди АД, изключително успешен завод ndash; без задължения към община или кредитори и с дългосрочни поръчки до 2015 година, по данни на местни служители от мениджмънта, съобщи бТВ.


След обявяването на причината за закриването на завода ndash; преструктуриране заради затъналия в криза пазар, американският собственик поема ангажимент при препродажба на активите на фирмата да изплати по две заплати на освободения персонал. Новата сделка и собственик са факт, но обещанието остава само на хартия ndash; споразумение с КНСБ.


Въпросът ми е как така едно предприятие, което е доста успешно, плаща заплати, няма задължения към общината, се преструктурира? Не се оценява добре, а се наказва дори, когато работниците са лоялни към фирмата, в която са работили. Собствениците заявиха, че са възхитени от работниците в Електроди. В Италия в подобна ситуация на закриване и уволнения работниците бяха изпотрошили техника, компютри, всичко, и съответно получиха много повече. И в Търговище се случва същото ndash; там са уволнени 400 души пак с обяснението преструктуриране, обясни Яначков ndash; председател на Металици в КНСБ.


Работници коментираха, че са изнасяли продукцията си основно за Дубай и са имали поръчки за няколко години напред, но американският собственик умишлено е затрил предприятието.


Кметът на Ихтиман поясни от своя страна, че е намерен нов инвеститор, който закупил завода с цел да произвежда пластмасови гранули. Очаква се в най-скоро време той да подсигури около 100 работни места. Досегашното производството на електроди обаче не може да бъде подновено, тъй като американците са изнесли производствените линии и са патентовали марката - с цел да не се появи друг на тяхно място, който да им бъде конкурент.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във