Банкеръ Daily

Новини

АМЕРИКАНЦИ ЩЕ ИЗГРАЖДАТ МАГАЗИНИ И СТОЛОВЕ ЗА КОНТИНГЕНТА СИ У НАС

Военните органи на САЩ могат да изграждат и обслужват, пряко или по договор, хранителни и смесени магазини, военни столове, обекти за шивашки услуги, бръснарство, фризьорство и козметика за своя контингент в страната ни. Това предвижда одобреният от правителството проект на Споразумение по прилагане относно логистичната поддръжка в изпълнение на Споразумението със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
В него са регламентирани също процедурите за организиране и изпълнение на дейности за отдих и възстановяване, обществени центрове и културно-развлекателни дейности, учебни центрове и жилищно осигуряване, както и пощенски услуги от силите на САЩ. Уреждат се и въпроси по медицинското осигуряване: оказване на спешна медицинска помощ, лечение и евакуация на ранени и болни, медицинско снабдяване и превантивна медицина.
Рамковото споразумение между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната беше подписано от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин и от държавния секретар Кондолиза Райс на 28 април 2006 г. Народното събрание го ратифицира месец по-късно. За неговото изпълнение се сключват допълнителни споразумения, като споразумението по прилагане относно логистичната поддръжка е 12-ото. Първите 11 – относно наемането на работна ръка, сключване на договори, данъчни облекчения, околна среда, митнически процедури, уреждане на искове, упражняване на наказателна юрисдикция, провеждане на учения, управление на недвижимо имущество, въпросите на сигурността и Съвместната комисия, бяха подписани на 28 февруари 2008

Facebook logo
Бъдете с нас и във