Банкеръ Daily

Новини

Американци инвестират 28 млн. лв. в Марица-изток 3

Американската компания ContоurGlobal ще инвестира 28 млн. лв. за подобряване на екологичните параметри на ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3 (бившата ТЕЦ Марица-изток 3). Това стана ясно по време на тържествена церемония, с която на 3 ноември бе отбелязана новата придобивка на американците. Сред официални гости на събитието бяха министърът на икономиката Трайчо Трайков, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик и изпълнителният директор на Националната електрическа компания Михаил Андонов.


Новият собственик на централата в Старозагорското село Медникарово вече има приет бизнес план за 2012-а и 2013 година. След изпълнението му мощността да бъде подготвена за все по-строгите изисквания на Европейската комисия за подобряване на екологичните параметри и енергийната ефективност на електроцентралите в общността.


Придобиването на нашата най-голямата досега електроцентрала е продължение на бързия ни и непрекъснат растеж. Освен това то е важно свидетелство за навлизането ни в новия и интересен енергиен сектор в България, където се надяваме, че ще увеличаваме присъствието си, заяви Джоузеф Бранд, президент и главен изпълнителен директор на ContourGlobal. На 15 март 2011-а американската фирма постигна споразумение за придобиване на мощността с бившия й собственик Енел. Самата сделка приключи официално на 28 юни, като цената й бе 230 млн. евро.


ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3 произвежда около 11% от електроенергията у нас, което я прави изключително важна за енергийната ни сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във