Банкеръ Daily

Новини

Александър Цветков заминава на посещение в Република Корея и Китай

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Александър Цветков и водена от него делегация ще посети Република Корея и Китайската народна република.
По покана на министъра на земята, транспорта и морските дела на Република Корея Чънг Джонг-Хуан в периода 25 – 27 октомври . българската делегация ще посети 17-я Световен конгрес за Интелигентни транспортни системи в гр. Бусан. В рамките на конгреса министър Александър Цветков ще вземе участие в министерска кръгла маса, на която ще бъдат обсъдени политиките за осигуряване на удобен, сигурен и екологично чист транспорт.
Предвижда се среща с министъра на земята, транспорта и морските дела на Република Корея Чънг Джонг-Хуан, на която ще бъде представена Стратегията за развитие на транспортната инфраструктура на Република България чрез механизмите на концесията.
В рамките на визитата ще бъде подписан и Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на земята, транспорта и морските дела на Република Корея за обмен и сътрудничество в изграждането на транспортната инфраструктура.
Целта на меморандума е да бъде насърчен взаимния интерес чрез обмен на технологии и опит в строителството на транспортна инфраструктура, както и разширяване сътрудничеството между съответните организации за строителство в двете страни. В него ще бъде включено развитието на социален капитал, като пътища, железници, летища и пристанища. Част от методите за осъществяване на целите на меморандума включват обмен на информация относно изграждане и управление на транспортната инфраструктура, обмен и обучение на експерти и технически лица, разширяване на двустранното сътрудничество за развитие и строителство на проекти в двете страни. Насърчава се участието в технически семинари, изложби, изложения и други.
В гр. Бусан се предвиждат и срещи на българската делегация с представители на Корейско-българския бизнес комитет за икономическо сътрудничество, както и посещение в една от големите корейски компании за морски превози „Ханжин шипинг”.
В периода 27 – 29 октомври ръководената от министър Александър Цветков делегация ще посети гр. Пекин. В китайската столица ще се проведат срещи в Министерството на транспорта, по време на които ще бъдат обсъдени въпроси от двустранното сътрудничество в областта на транспорта и възможностите за концесиониране на български инфраструктурни обекти.
На 28 октомври българската делегация ще проведе среща в Министерството на железниците, където двете страни ще обсъдят възможностите за дългосрочно сътрудничество между БДЖ – товарни превози и китайски жп оператори в аспекта на подготвяната непрекъсната железопътна връзка от Централна Азия до Централна и Западна Европа през Турция и България.
Министър Цветков ще проведе и срещи с най-големия пристанищен оператор на Китай, компанията “COSCO Group”, по време на които ще бъдат обсъдени възможностите за участието им в отдаването на концесия на български обекти.
По време на посещението си в Китай министър Александър Цветков се очаква да посети ЕКСПО 2010 в гр. Шанхай и да участва в официалната церемония по закриване на форума на 31 октомври 2010 г. Предвидени са и срещи с пристанищни и летищни оператори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във