Банкеръ Daily

Новини

Ако изборите бяха днес ГЕРБ печели с 26.8 %, а БСП взима 17.5 на сто

Общо 26.8% са твърдо деклариращи готовност да подкрепят ГЕРБ на предстоящия парламентарен вот. Това сочат резултатите от проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение. Данните открояват равномерно разпределение на електоралното влияние на управляващата партия в повечето социално-демографски групи, с изключение на жителите на селата, крайно бедните, възрастните и необразованите респонденти.


Подкрепа към БСП декларират 17.5% от анкетираните. Наблюдава се непроменен профил за партията , както и втвърдяване на ядрото от нейни симпатизанти. Предстои да се изследва как ще се отрази на самочувствието на левицата изборът на Сергей Станишев за лидер на ПЕС.


ДПС е трета политическа сила с електорален дял от 7%, а bdquo;България на гражданитеrdquo; е четвърта с 4.3 на сто. Налице е леко свиване на дела на подкрепящите партията на Меглена Кунева след пика на обществените симпатии от времето на учредяването й. В същото време не бива да се подценява потенциалът на тази нова формация.


bdquo;Атакаrdquo; получава 3% и разширява влиянието си сред градското население на страната. Евентуална коалиция между bdquo;Атакаrdquo; и ВМРО поне засега изглежда успешна с оглед възможността за попадане в следващ парламент.


Все още самостоятелното електорално влияние на партиите от Синята коалиция не им гарантира участие в следващото Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във