Банкеръ Daily

Новини

АКЦИЯ СЪС СЪМНИТЕЛЕН ЕФЕКТ

Тазгодишната акция за почистването на София (от 9 до 22 април) приключи, но едва ли столичани се чувстват удовлетворени, че след нея градът е станал по-чист. Цяла седмица изпочупени домакински уреди, стари мебели и всякакви вехтории се търкаляха около контейнерите за ужас на софиянци и за радост на клошарите. Така вместо да придобие по-празничен и европейски вид, София съвсем заприлича на ориенталско селище. По улиците наистина има несъбрани едрогабаритни отпадъци - призна секретарят на Столичния инспекторат Кънчо Чакъров. - До два-три дни и те ще бъдат превозени. Дори и кампанията да е приключила за гражданите, концесионерите ще продължат да прибират боклуците, докато улиците бъдат почистени.
От гледна точка на Столичния инспекторат акцията по пролетното почистване е преминала като по ноти. В нея са участвали 535 фандрома, багера и самосвала, от които сто машини са били предоставени безвъзмездно от столични фирми. До 20 април в депото в Суходол са превозени 10 330 куб. м отпадъци. Близо 160 незаконни сметища, предимно за строителни материали, са били разчистени. Разбира се, има и още, но отпадъците в тях са от порядъка на 6500 куб. м и за ликвидирането им са необходими 12-13 млн. лева, посочи Чакъров.
От началото на април трите комунални компании - Дитц, Волф и Чистота, са почистили над хиляда улици, 53 от които са били и измити. Каква благодат! Жителите на столицата пък са прекопали 2750 квартални градинки и междублокови пространства. Миенето на улиците ще продължи и през следващите седмици. Кметът Стефан Софиянски подписа в сряда специална заповед, според която от понеделник започва миенето в кварталите Средец, Овча купел, Триадица и Връбница, подчерта Чакъров. За финансовото обезпечаване на кампанията са необходими 1.5 млн. лева. Те трябваше да бъдат прибавени към онези 48.5 млн., които си поделят тримата концесионери. Местният парламент обаче не откликна и предложението за отпускането им от общинския бюджет, внесено от заместник кмета Милор Михайлов, беше отхвърлено на 21 април.
От началото на месеца инспекторите по чистотата са издали 40 акта и над 1300 предписания за почистването на замърсени градинки и междублокови пространства. Наложени са били и глоби за над три хиляди лева, с уточнението, че съгласно Закона за управление на отпадъците актовете за граждани достигат до 2000 лв., а за фирми - до 20 хил. лева.
Светлана Тодорова

Facebook logo
Бъдете с нас и във