Банкеръ Daily

Новини

Ахил с очила

Когато преди време вицепремиерът Симеон Дянков обясни по телевизора, че възприема себе си като един Брад Пит, само че с очила, твърдението бе посрещнато от публиката с незлоблив смях. Всеки може да харесва себе си и да се оприличава на когото иска, а че го прави достояние на всички чрез телевизията е просто въпрос на възможности. В крайна сметка телевизионната публика нито е назначавала Дянков за министър, нито е гласувала за него - човекът се появи от публичното нищо по волята на Бойко Борисов и на неизвестно още кого. Но като министър, при това и вицепремиер , достъпът му до телевизорите е гарантиран.


Както и да е - докато Дянков публично се изживяваше като актьора, това можеше да се отдаде на недодялано чувство за хумор, на неизживяна докрай юношеска мечта (общо взето, до края на третата си петилетка момчета откриват какви не са и не могат да бъдат - актьори, археолози или космонавти), в краен случай на баналното обстоятелство, че и министърът вероятно се бръсне пред огледалото без очила и съответно не вижда отражението си съвсем ясно. Но в последните дни Симеон Дянков май започва да се изживява не като актьора Брад Пит, а като героя му Ахил от филма Троя - героичен, застрашителен, опасен, направо сюблимен. И понеже репликите му не ги пише Омир, неговият Ахил с очила звучи малко като квартален гамен.


Така тези дни той публично се закани да напляскаме руснаците и да ги разбием в съдилищата заради иска им за АЕЦ Белене. Холандия пък е предупредена, че търпението ни е изчерпано и тя става за смях в Брюксел с отказа си да пусне България в Шенген.


Коментарите му за Русия бяха провокирани от заведения съдебен иск за 1 млрд. евро от руската компания Атомстройекспорт срещу Националната електрическа компания заради спрения проект за строеж на АЕЦ Белене.


Не вярвам този иск да влезе в съдилищата, според мен това е някакъв типичен руски опит - дайте да видим дали ще се уплашат. Ние сме показали, че не се плашим от руснаците - нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме, обяви Дянков


Междувременно се разбра, че той е дал и интервю за холандския вестник Дер Телеграаф. Във вестника Дянков е цитиран да казва в подобен махленско-бабаитски стил:


Търпението на България спрямо Холандия е изчерпано... Холандия променя в движение правилата на играта поради предизборни причини. Той повтаря българската позиция, че страната отдавна е изпълнила изискванията за присъединяване към Шенген. България и Румъния са жертва на политическите игри в Холандия. Превес вземат популизмът и национализмът и това отнема справедливия ни шанс.


Според Дянков в момента Холандия става за смях и в Брюксел. Опитвате да сте най-усърдният ученик в класа, а сами не съумявате да спазите уговорките. Подхождате твърде строго към страни като Гърция, докато и вие нарушавате европейските изисквания за дефицит и държавен дълг. По този начин Холандия рискува добрата си репутация, счита министърът.


Ей такива приказки. Дипломат човек...


Помните ли как беше у Омир - Възпей, богиньо, онзи пагубен гняв на Ахила, сина Пелеев...? На какво се гневят и Дянков, и началникът му Борисов, и присъединилият се към шумотевицата около историята с руските претенции президент Плевнелиев, честно казано, не е дотам ясно. Толкоз ядосалият ги иск на руската компания в парижкия арбитражен съд бе заведен още през пролетта и бе за сумата 58 млн. евро. Сега Атомстройекспорт увеличава сумата на иска до 1 млрд. евро. Ако се съди от пространните изявления на енергийния министър Делян Добрев по телевизията в сряда, той е бил очакван от българското правителство, което се било подготвило с план Б и дори план В срещу него. И отдавна било наело британска юридическа фирма да защитава българските интереси в Париж.


Което се потвърждава всъщност и от изящното изказване на Дянков за напляскването.


Да, ама премиерът Борисов цял ден в четвъртък дето срещнеше журналисти, гневно се оплакваше от руското вероломство и се заканваше на Путин.


Явно за този гняв си има други причини. Пак са оплели конците.


Това - съвсем между другото. Както обикновено. Докато се чудят на Брад Пит ли да се правят, на Ахил ли, или на обикновени фукльовци от махалата.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във