Банкеръ Daily

Новини

Агенцията за безопасност на храните ще обедини контрола върху хлебните изделия

Със създаването на Агенцията за безопасност на храните контролът върху производството на хляб ще бъде по цялата верига от полето до масата. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който посети хлебопекарна в столичния кв. Свобода по повод Деня на хлебаря, Спасовден. Министърът поздрави хората от бранша с традиционния израз „Да ви е сладък хляба” и омеси няколко закуски.
Министър Найденов съобщи, че до две седмици ще внесе в Министерски съвет проекта за структура на Изпълнителна агенция за безопасност на храните към Министерство на земеделието и храните, която ще обедини контролните органи. В момента контролът върху хигиенните изисквания при производството на хляб се осъществява от органите на РИОКОЗ, които са в структурата на здравното министерство, а на зърното и брашното – от МЗХ. Министърът уточни, че визията за агенцията е контролът да бъде по цялата верига зърно-брашно хляб.
„След вчерашния ми разговор с министъра на здравеопазването Ана-Мария Борисова смятам, че е преодолян дългогодишният разрив между нашето министерство и това на здравеопазването за създаването на единната агенция”, добави министърът. Той посочи, че след създаването на агенцията потребителите ще отправят претенциите си само към единния орган. И подчерта, че по този начин ще бъде намален сивия сектор в брашна, тъй като в момента отделните контролните органи нямат връзка с Националната агенция по приходите, за да могат да проследят облагането на производството на храни по цялата верига.
„Ако наистина никой не е по-голям от хляба, никой не трябва да пречи за създаването на новата агенция”, подчерта министър Найденов. Той ще предложи въвеждането на Български държавен стандарт и за хляба. Така този, който иска да произвежда традиционния български „Бял”, „Добруджа” и „Типов” ще трябва да го прави по БДС, а останалите видове ще се кръщават с друго име.

Facebook logo
Бъдете с нас и във