Банкеръ Daily

Новини

Агенцията по лекарствата ще поддържа регистър на медицинските изделия

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще поддържа регистър на медицинските изделия, които могат да бъдат заплащани със средства от НЗОК, МЗ, МТСП, болниците, съобщиха от Министерството на здрваеопазването.


Това предвижда проект на наредба за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия, която предстои да разгледа Министерският съвет. Списъкът ще се намира на страницата на ИАЛ и ще включва вида на изделието, производителят му, продажна цена, както и стойността, до която се заплаща с публични средства. В списъка ще се публикува информация за импланти, продукти за анестезия и респирация, материали за ин-витро, за лаборатории и други.


НЗОК всяка година ще определя групите медицински изделия, които покрива. Стойността, до която ги заплаща ще се определя на база най-ниската цена в една група с идентични медицински изделия. Конкретните стойности ще се определят от комисия, назначена от управителя на НЗОК. В нея ще се включват лекари, фармацевти, икономисти и юристи. Министерството и болниците ще договарят медицински изделия чрез обществени поръчки. А МТСП всяка година ще определя пределните стойности, до които заплаща различните видове медицински изделия отново на база най-ниска цена от дадена идентична група и средствата, с които разполага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във