Банкеръ Daily

Новини

Агенцията по безопасност на храните затвори три обекта, състави 66 акта и 114 предписания

Агенцията по безопасност на храните издаде разпореждане за временно преустановяване на дейност на един обект, а на други два - за частично преустановяване на работа в рамките на проверки по празниците. Това съобщиха от ведоството.
Между 3 и 6 март са проверени 1328 обекта на търговката мрежа и заведенията за обществено хранене в цялата страна. Издадени са 114 предписания и 66 акта за установяване на административно нарушение. На един обект е издадено разпореждане за временно преустановяване на дейност, на 2 обекта - за частично. Възбранени и бракувани са 85,25 кг. продукти. Най-често констатираните нарушения са неспазване на срока на съхранение, липса на здравна и идентификационна маркировка, неспазване на разделно съхранение, липса на етикети, липса на търговски документи, незадоволителна хигиена в обектите.
От 16 февруари до 2 март Българска агенция по безопасност на храните е проверила обекти за съхранение на зърно и предприятия за производство на хляб и хлебни изделия на територията на цялата страна. Инспектирани са общо 979 обекта в цялата страна. Издадени са 174 предписания. 11 са издадените актове за установяване на административно нарушение. Временно е преустановена дейността на 5 обекта. Един обект е без удостоверение за регистрация по смисъла на Закона за храните.
Най-често констатираните нарушения са свързани със сградовия фонд и оборудването, незадоволителна хигиена в тях, както и несъответсвия при етикетирането – не е обявен типът брашно, не е изработен образец на етикет с обявени вложени подобрители и добавки, не е отбелязано процентно съдържание на пшеничен глутен в етикета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във