Банкеръ Daily

Новини

Абрамович спечели делото срещу Березовски

Собственикът на футболния клуб Челси Роман Абрамович спечели съдебния спор срещу руския олигарх Борис Березовски, предаде Би Би Си.


65 годишният Березовски заведе дело в Лондон срещу бившия си бизнес партньор за 6 млрд. долара по обвинения в нарушаване на договор и принуда за продажба на съвместните им активи, придобити след разпада на СССР.


Бившият математик заяви, че е бил принуден чрез заплаха да продаде дяла си в руската петролна компания Сибнефт за дребни пари, което го е ощетило с близо 6 млрд.долара .


Лондонският съдия обаче отсъди в полза на милиардера Абрамович, заявявайки , че Березовски е свидетел, на когото не може да се има доверие. Той възприемаше истината като преходна, гъвкава концепция, заяви съдия Елизабет Глостър по време на делото. Березовски излуша решението сам, тъй като Абрамович не се яви в съдебната зала.


Бившият приближен на Елцин, принуден да напусне страната по времето на президента Владимир Путин, твърди, че Абрамович го е заплашил с властта в Кремъл, за да продаде дела си в четвъртата по големина нефтена компания в Русия. Освен това Березовски е бил измамен да продаде акциите си и в производителя на алуминий RUSAL.


Абрамович заяви, че бившият олигарх никога не е бил негов бизнес партньор, а е бил използван само за политически чадър срещу милиони долари.


Роман Абрамович се нарежда на 68-мо мястопо богатство в света със състояние от 12.1 милиарда долара. Той притежава имение в Найтсбридж, Лондон и 400 акра имот в западен Съсекс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във