Банкеръ Daily

Новини

Създава се Национална компания Стратегически инфраструктурни проекти

Създава се Национална компания Стратегически инфраструктурни проекти. Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за пътищата. Нейната основна цел е проектиране изграждане, поддържане и ремонт на да ускори строежът на автомагистралите Струма, Хемус и Черно море. Компанията ще е ръководи от изпълнителен директор и управителен съвет от трима членове. Тя ще бъде подчинена на Министърът на регионалното развитие и благоустройството, който ще назначава и освобождава членовете на борда и изпълнителния директор.
В управителния съвет могат да бъдат назначавани лица с висше образование и професионален опит не по-малко от пет години в сферата на управлението, планирането и изграждането на пътна инфраструктура или в управлението на публични и корпоративни структури и на проекти, финансирани от ЕС.
Дейността на Компания Стратегически инфраструктурни проекти ще става от републиканския бюджет. В нея ще се вливат средства и от такси за ползване на магистралите, дарения и от финнасови институции. Компанията ще изготвя проектни предложения за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездни финансови помощи от оперативната програма Транспорт и от други източници на финансиране

Facebook logo
Бъдете с нас и във