Банкеръ Daily

Новини

Цветелина Бориславова се наложи в БАКБ

Общото събрание на Българо-американска кредитна банка прие поредица от решения, свързани с укрепването и просперитета на кредитната институция. Във вторник, 5 юли, акционерите гласуваха предложението на фонда СиЕсАйЕф (собственост на Цветелина Бориславова, който притежава 49.99% от БАКБ) капиталът на банката да бъде увеличен с 50.5 млн. лв., а акциите от новата емисия бъдат предложени по 4 лв. за ценна книга. Офертата на другия голям акционер - американския инвестиционен фонд Грамърси, който е собственик на 29.99% от капитала на БАКБ, цените книги да бъдат придобити по цена от 7.5 лв., не бе обсъждано.
Представители на Грамърси дори не са се регистрирали за участие в общото събрание. Юристи обясниха, че ден преди провеждането му Комисията по защита на конкуренцията е пуснала писмо до БАКБ, в което се казва, че Грамърси не може да упражни правото си на глас, защото преди година заедно със свързани лица, без разрешение от КЗК, е придобила контролен пакет акции в банката. Както вече вестник БАНКЕРЪ писа, два фонда - Грамърси Селект Мастър Фънд и Дейтън Кепитъл, регистрирани на офшорните Кайманови острови, купуват 4% от акциите на БАКБ. Заедно с пакета от 29.99% на Грамърси трите фонда, които са свързани лица, притежават 33.34%, които им дават право да блокират всички важни решения на общото събрание на банката. Само че за това няма нито разрешение на БНБ, а както се оказва, и КЗК не е дала благословията си.
Поради липса на одобрение от надзорните институции Грамърси не може да гласува преди да оправи неуредиците си с българското законодателство.

Сутринта БФБ-София отвори при цени от 5.27 лв. търговията с книжата на банката. Новините около събранието обаче тласнаха акциите на БАКБ надолу до дъното за деня от 4.31 лв. за дял. До края на деня те успяха да постигнат минимално възстановяване и борсовата сесия затвори на нивото от 4.33 лв., което означава със 17.84% под цената от 4 юли. Обект на покупко-продажба станаха общо 2 725 книжа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във