Банкеръ Daily

Новини

В новия брой на вестник Банкеръ

В НОВИЯ БРОЙ 21 НА ВЕСТНИК БАНКЕРЪ ЧЕТЕТЕ:

ЗА ЕДНИ - МИЛИОНИ, ЗА ДЪРЖАВАТА - ТРОХИ
Възможно ли е да има успешни публично-частни партньорства в България? По този въпрос може да се спори много. Справката на в.БАНКЕРЪ в Националния концесионен регистър показа, че от 1997-а досега държавата е сключила общо 548 договора за концесии за най-различни видове стопанска дейност - обслужване на граждански летища, добив на метални и неметални полезни изкопаеми и други. Само че много трудно може да се проследи каква е била ползата от тях през годините. Защо - четете само във в. БАНКЕРЪ.

БУЛГАРТАБАК - ОТРОВАТА НА ВЛАСТТА
Каква е политическата цена на Булгартабак и защо всеки министър, който се е опитал да доведе приватизацията на тютюневия холдинг докрай, се e сбогувал с креслото си? Заради продажбата на холдинга от 2001 г. насам изгърмяха четирима министри - двама от НДСВ (Николай Василев и Лидия Шулева), един от ДПС - Мехмед Дикме, и един от БСП - Румен Овчаров. Как и защо Булгартабак се превърна в отровата на властта? Отговорът - ще разберете от страниците на финансовия седмичник.

КРЕМИКОВЦИ ПАК НИ ВЛАЧИ КЪМ ДЪНОТО
Кремиковци вече има нов собственик, но батаците около него едва ли ще приключат скоро. Темата за държавните помощи, за които в. БАНКЕРЪ е писал нееднократно и които години наред комбинатът получаваше под различна форма, отново излизат на дневен ред. Оказва се, че Кремиковци пак ни влачи към дъното, а държавата може да олекне със 700 милиона. Подробностите - само във в. БАНКЕРЪ.

ДОМИНАЦИЯТА НА БАНКОВИТЕ ГРУПИ
Единствената цел на финансовите институции у нас само преди десетина години бе да си осигурят колкото се може по-богати акционери, които да им дадат свободата да трупат активи и да развиват клоновата си мрежа. Сега ситуацията е доста по-различна. Банковите активи вече са близо 74.5 млрд. лева. Всяка финансова операция на банките се следи под лупа, а повечето от тях се наместиха в почти всички други финансови сфери, съпътстващи основната им дейност. Повече за доминацията на банковите групи - четете в новия в. БАНКЕРЪ.

НАУКАТА НИ НЕ Е СЛЪНЦЕ, А ЛЪЧИ ОТ ТИТАН
Само седмица след като просветният министър Сергей Игнатов щрихира контурите на новата концепция за научни изследвания, от Българската академия на науките, пак се размрънкаха за пари. Академиците и член-кореспондентите със скрита въздишка декларираха, че са изпратили най-тежката си година - 2010-а. В която са работили средно срещу 476 лв. брутна заплата, силно орязан бюджет за изследвания и значително намалял научен състав. Приетият бюджет на БАН за 2011-а пък поставял академията в още по-ужасяващо положение. Защо - ще научите само от страниците на в. БАНКЕРЪ.

КРАЙ С ХИТРИНИТЕ НА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ
Изминалата седмица със сигурност ще остане в историята на телекомуникациите не само на България, а и на целия Евросъюз. В сряда изтече крайният срок, до който страните членки задължително трябваше да въведат новите права и услуги за телефоните, мобилните връзки и Интернет. Целта на Брюксел е една - да се осигурят по-конкурентен телекомуникационен сектор и по-добри услуги за клиентите. Означава ли това, че идва краят с хитрините на мобилните оператори? Отговорът - само във в. БАНКЕРЪ.

БЮДЖЕТНИТЕ ТАКСИ - НА ПОПРАВИТЕЛЕН
Законът за ограничаване на плащанията в брой разпореди хората да не плащат такси, когато плащат по банков път всякакви там такси, данъци, глоби на хазната. Те се поемат от държавата. По този повод ведомството на Симеон Дянков изпрати в Асоциацията на банките в България проект на рамков договор за обслужване на бюджетните сметки и на плащанията към хазната, с който да се уредят тези отношения. Защо обаче финансовото министерство отива на поправителен за таксите, ще разберете само от финансово-икономическия вестник.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА В. БАНКЕРЪ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:
МВР ЗАРАБОТИ КАТО ФОНДАЦИЯ
Неясните финансови отношения между МВР и фирмите, които под една или друга форма го подпомагат, започнаха да изплуват като мръсна пяна на повърхността. Това става на фона на публикувания тази седмица отчет за изпълнението на бюджета на МВР през първото тримесечие на 2011 година. В приходната му част фигурират 6 512 714 лв., събрани от спонсорство и дарения. Сборът със сигурност би предизвикал нездрава завист във всяка фондация или в друга неправителствена организация. Потаен обаче остава механизмът за набиране на дарения. Най-вече заради тоталната липса на граждански контрол върху заприходяването и харченето на парите, получени от отделни спомоществователи или организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във