Банкеръ Daily

Новини

България изпраща аташе по земеделието в Париж

Веселина Евдокимова, досегашен директор на дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в Министерство на земеделието, е първото българско и храните земеделско аташе, което ще бъде назначено в Париж от 1- ви април.
Лично министърът на земеделието Мирослав Найденов е предложил на външния да бъде разкрита такава длъжност с цел по-добро и трайно промотиране на българските земеделски продукти на европейския пазар.
Евдокимова ще получи акредитация за срок от 3 години. Тя има богат организационен опит, както и богати медия и бизнес контакти. Завършила магистърска степен в СУ „СВ.Климент Охридски” специалност „Политология” профил „Външна политика и национална сигурност”. Притежава академичен опит – предстои й защита на докторат в областта на политическите науки. Има и специализации по политически маркетинг и реклама. Специализирала е и в Колеж по журналистика в град Лил, Франция по познание на европейския медиен климат, управление на персоналния имидж и телевизионна и мултимедийна журналистика. Участвала е в програми на USAID и обучения към Дипломатическия институт към Министерство на външните работи и Института по публична администрация и европейска интеграция към министъра на държавната администрация.
Назначението на Евдокимова не е свързано с допълнително определен бюджет, а е в рамките на вече гласувания бюджет на Министерство на земеделието и храните. Кабинетът обсъжда необходимостта и от назначаване на аташета по земеделие в Берлин и Москва, като амбицията е чрез тези назначения да се постигне разширяване на бизнес-контактите на страната ни в тези най-важни европейски дестинации за производителите на българска земеделска продукция и на хранителната ни промишленост.
С дейността си, аташетата по земеделие се очаква да подпомагат дейността на българските бизнес-оператори в тези стратегически направления за българската икономика. Предвид реформирането на Общата селскостопанска политика, и тежестта, която Берлин и Париж имат в този процес, постоянно представителство на българското земеделие на тяхна територия би дало допълнителни шансове на страната ни да утвърди своя положителен имидж в рамките на една високо-конкурентна среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във