Банкеръ Daily

Новини

Осигурителният стаж спъва промените

Вдигането на осигурителния стаж за пенсия от 1 януари 2011 г. развали диалога по време на петъчното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него партньорите трябваше окончателно да се споразумеят за реформите в социалния сектор, но вместо това отново се скараха. Синдикатите отказаха да коментират увеличаване на стажа от следващата година и обвиниха финансовия министър Симеон Дянков, че взриви социалния диалог, обричайки промените на провал. В отговор лидерите на КНСБ и Подкрепа обявиха, че започват подготовка за национални протести и поискаха Дянков да бъде освободен от председателското място в тристранката.
Консултациите в съвета приключиха, окончателното решение за пенсионната реформа ще бъде взето от Министерския съвет идната сряда (3 ноември - бел. ред.), когато промените в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат внесени от социалния министър Тотю Младен, отсече Дянков и сложи край на споровете. Собственото му предложение е осигурителният стаж да започне плавно да нараства с по 6 месеца от 2011 г., тъй като такива са и препоръките на Международния валутен фонд. От там съветват страната ни да взима по-смели решения за пенсионната реформа, защото това е единствения шанс да се навакса дефицита в осигурителната система. Според синдикатите обаче увеличаването на възрастта за пенсия и стажът не са в интерес на работещите, защото отлагат във времето излизането им в заслужена почивка. Очакваме, когато премиерът Бойко Борисов се върне от Брюксел, да има едно окончателно събиране при него, за да видим кой в крайна сметка решава нещата в тази държава, заяви лидерът на КТ Подкрепа Константин Тренчев преди да напусне заседанието на тристранката с колегата си от КНСБ Пламен Димитров.
Междувременно парламентарните комисии по бюджет и финанси, по социална политика и по здравеопазване приеха на първо четене по време на общото си заседание в четвъртък (28 октомври) проектозакона за бюджета на държавното обществено осигуряване през 2011 година. Според направените разчети социалният сектор догодина ще разполага с 8.2 млрд. лв., от които 6.7 млрд. ще бъдат похарчени за пенсии. Общият дефицит в системата ще бъде малко над 3 млрд. лева, 1.3 млрд. лв. от които са в актива на Националния осигурителен институт. В текстовете обаче не са отразени обсъжданите промени в пенсионната система и увеличаването на вноската с 1.8 на сто. Заради предстоящите промени в Кодекса за социално осигуряване бюджета за осигуряване ще претърпи корекции между първо и второ четене. Депутатите ще се запознаят с окончателния вариант на пенсионните реформи идния четвъртък (4 ноември), веднага след като бъдат гласувани от правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във