Банкеръ Daily

Новини

Днес е празникът на София

Министър-председателят Бойко Борисов ще присъства на тържествен водосвет и издигане знамето на София по случай официалния празник на столицата.
Тържественото честване ще се състои в 11.30 часа на площада пред църквата „Св. София”.
На тържествено заседание на Столичния общински съвет ще бъдат връчени звания „Почетен гражданин на София”. По традиция тържествената сесия ще започне в 10 часа. Сред наградените са Цунехару Такеда извънреден и пълномощен посланик на Япония, Акад.Антон Дончев, именитият български скулптор Величко Минеков, Никола Костадинов, проф.Станко Киров,
Вечерта, от 19 ч., в Народен театър „Иван Вазов” ще се състои Церемонията по връчване на наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата, която е посветена на темата „София – столица в културно съжителство на етносите”. Режисьор е Борис Радев, а водещ - актьорът Мариус Донкин. Българската национална телевизия ще излъчи церемонията от 22.05 ч.
Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се връчват в седем области - литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика. Връчва се и Специална награда за цялостно творчество, изключителни постижения и принос в областта на културата. Наградите се присъждат на конкурсен принцип, по една във всяка област и представляват грамота и парична награда от 2 000 лв., а за специалната награда - статуетка и награда от 5 000 лв. Статуетката е изработена от Георги Чапкънов и е реплика на статуята на „Света София”.
В програмата на церемонията тази година ще участват етно групата „Вакали”, ромският танцов състав „Шукарипе”, солистът на Националната опера и балет Росен Канев, артистите от музикално-драматичен театър „Кадрие Лятифова” – Кърджали, арменски танцов състав „Гарабнер”, вокална формация за еврейски песни „Дулсе канто” с ръководител Лика Ешкенази и фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”.
Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се връчват от 2001 г. в различните области, а от 2007 г. е приет нов статут, с който се учредява и Специалната награда за цялостно творчество. Нейни носители са проф. Крикор Азарян /2007 г./, Стоянка Мутафова /2008 г./, Юлия Огнянова /2009 г./.
Номинациите тази година се приемаха до 5 юли от творчески съюзи, сдружения, неправителствени организации и медии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във