Банкеръ Daily

Новини

82% ОТ УЧИТЕЛИТЕ СТАЧКУВАТ

В продължаващите ефективните стачни действия стачкуват 82 % от българските учители и непедагогически персонал, заети в системата от средното образование, съобщават от пресцентъра на Единния национален стачен комитет (ЕНСК). Днес в ефективните стачни действия са се включили още 47 училища и 23 детски градини.
Правителството от месец май 2007г. игнорира и се прави, че няма проблеми с доходите на работещите в системата на средното образование, а министър Даниел Вълчев вместо да води отговорни пеговори с ЕНСК провежда национални срещи с директорите на регионалните инспекторати - може би подготвяйки нов механизъм и начини за административен натиски и спиране на ефективните стачни действия, недоволстват от стачния комитет. Според синдикалистите на всички било ясно вече, че финансови възможности за удовлетворяване на стачните искания за поетапно 100% увеличение на работните заплати, съществуват в България от икономии в МОН и от бюджетния излишък, достигнал рекордните близо 2,9 млрд лева.
Днес българските учители успоредно с ефективните стачни действия ще проведат синдикални и граждански протести в Бургас, където 15 души гладуват. Учителите и непедагогическият персонал там ще проведат кръгла маса „Защо все още съм учител”.
Митингът в София започва в 16.30 ч. площада пред Народния театър, като за утре 4 октомври от протестния митинг ще се организира шествие до МФ, където ще се връчат исканията на протестиращите на финансовия министър Пламен Орешарски.
Във Варна от 17.30 ч. започва митинг на площад “Независимост”. От днес ще се организира палатков лагер на пл. “Независимост” до подписване на стачно споразумение.
От 16.30 ч. също има протестен митинг в Левски.
От ЕНСК призовават да не се допускат безредици и нарушение на българските закони и обществен ред по време на протестите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във