Банкеръ Daily

Новини

8 август е Ден на Асоциациата на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН)

8 август е Ден на Асоциациата на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН). Отбелязва се от 2005 г. във всяка от страните ndash; членки на Асоциацията в Деня на нейното създаване (през 1967 г.) по решение на Постоянния комитет на АСЕАН от май 2004 година.


Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (на английски: Association of Southeast Asian Nations), често наричана и със съкращението АСЕАН (ASEAN), е политическа, икономическа и културна организация на десет държави от Югоизточна Азия.


АСЕАН е основана на 8 август 1967 г. с подписването на Банкокската декларация от представители на Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд. Впоследствие членове на организацията стават също Бруней, Бирма (днес Мианмар), Камбоджа, Лаос и Виетнам. Тя се стреми към ускоряване на икономическия растеж, обществения напредък и културното развитие в страните членки и към защита на мира и стабилността в региона. Организацията е форум, даващ възможност на членуващите в нея страни да обсъждат мирно спорните въпроси, които възникват помежду им.


Страните от АСЕАН имат обща площ от 4.46 млн. кв. км, или 3% от цялата суша на Земята, а населението им е около 600 млн. души, или 8.8% от хората по света. През 2010 г. техният общ номинален брутен вътрешен продукт е около 1.8 трилиона долара. Ако АСЕАН беше една държава, по този показател би заемала 9-то място в света и третото в Азия след Китай и Япония.


Председателството в организацията се осъществява по азбучен ред на страните-участнички (по изписването на името им на английски език), със срок от една година. На ежегодното съвещание на министрите на външните работи, председателството се поема от министърът на тази страна, която е оглавявала организацията предната година.


Държавите, които създават организацията са Индонезия, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Филипините. По-късно към тях се присъединяват Бруней (на 7 януари 1984 г., 6 дни след обявяването на независимост), Виетнам (на 28 юли 1995 г.), Лаос и Бирма (на 23 юли 1997 г.), Камбоджа (на 30 април 1999 г.). Към 2010 г., статут на наблюдател има Папуа-Нова Гвинея. През 2002 г. заявка за получаване на статут на наблюдател подава Източен Тимор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във