Банкеръ Daily

Новини

В Бургас започна 14-ата годишна среща на музейните специалисти

Започна традиционната годишна Национална среща на музейните специалисти. Тя се провежда в бургаския културен център „Морско казино”. Организатор е Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерство на културата, а домакини - община Бургас и Регионалния исторически музей.

Форумът продължава до 4 октомври и ще премине под надслов „Добри практики. Съвременни форми за представяне и популяризиране на културното наследство. Предимства и недостатъци на музейните експозиции”.

В работата му участват експерти от 160 български музея и галерии. Тематичните акценти са два - опазване и социализация на културното наследство. Предвидени са два пленарни дни с три сесии по подтеми: „Съвременни технологии за постоянните експозиции“, „Мобилни изложби - концепция за цялостен продукт“ и „Художествени решения за музейната експозиция“.

Освен музейните експерти, в дискусиите участват преподаватели от катедра ,,Рекламен дизайн“ на Националната художествена академия и специалисти от Министерство на културата и Камарата на архитектите в България.

В рамките на събитието, участниците ще се запознаят с практиките на Археологически комплекс „Акве Калиде - Термополис”.

Припомняме, че в страната има 174 музея: 130 художествени, археологически и исторически, 15 научни, технически и етнографски и 29 некатегоризирани според горните класификации.

Само 19 от тези музеи са държавни, четири са със споделена собственост, а останалите 151 „бройки“ са общински. По данни на Националния статистически институт, през 2018 г. в българските музеи са работили 3296 души, които са посрещнали общо 5.084 млн. посетители (1.26 млн. чужденци). На този фон, финансовата картинка е доста кахърна: приходи - 68.879 млн. лв., от които 50.617 млн. лв. са... държавна субсидия. Разходите са в размер на 63.275 млн. лв., като средствата за нови колекции са колкото за един-два по-луксозни автомобила - едва 216 670 лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във