Банкеръ Daily

Новини

557 ЛВ. ЗАПЛАТА ЗА УЧИТЕЛИТЕ, ПРЕДЛАГАТ РАБОТОДАТЕЛИ

Разумният размер на средната месечна брутна работна заплата към 1.07.2008 г. за педагогическия персонал, при сегашното ниво на средното образование, трябва да бъде 557 лв. Това сочат резултатите от анкета на Асоциацията на индустриалния капитал в България в над 1 200 български предприятия, осигуряващи работа на над 150 000 души. Разчетите са изпратени в писмо до министър-председателя и до председателя на Народното събрание, съобщиха от организацията.
Според българските работодатели това е сумата, която са готови да изработят и платят под формата на данъци и други плащания към бюджета.
Асоциацията на индустриалния капитал в България разбира желанието на българските учители за увеличение на работните заплати, но счита, че преди всичко трябва да се имат предвид реалните възможности с оглед на макроикономическата рамка и факта, че при липса на реформи средствата за увеличение на възнагражденията в държавния сектор могат да бъдат набавени единствено чрез увеличаване на бюджетните постъпления за сметка на повишаване на различни данъци и такси, плащани от бизнеса и гражданите. Необходимо е да бъде отчитано също и съотношението между възнагражденията в сектора на образованието и бюджетния сектор, както и между бюджетния и материалния сектор, в който достигнатите възнаграждения се определят от достигнатата ефективност на икономиката, се казва още в писмото до Станишев и Пирински.
Ето защо Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага да се потърсят решения по пътя на модернизация на образованието и на увеличаване на ефективността на работа и на производителността на труда на заетите в сферата на образованието, включително чрез: предоставяне на учебните заведения на делегирани бюджети; оптимизиране на натовареността, включително и посредством съкращения; тримесечни атестации на труда на заетите в сферата на образованието; възможност за учителите да работят на академичен принцип – т.е. директорите на училища да могат да сключват договори с външни учители при нужда, а учителите да могат да водят часове в повече от едно училище и без ограничение на часовете, съобщават още от Асоциацията на индустриалния капитал в България

Facebook logo
Бъдете с нас и във