Банкеръ Daily

Новини

Управителят на БНБ получи рейтинг A-

По време на годишните срещи на МВФ и Световната банка в Бали, списание  Global Finance връчи своите годишни награди на най-добрите  управители на централни банки. Тези награди се основават на класация сред гуверньорите на 85 държави. Наградите са известни под името Global Finance World’s Best Central Banker 2018.

Управителите са оценени по постиженията в области като: контрол над инфлацията; стабилност на паричната единица; цели, свързани с икономическия растеж; лихвена политика. Оценките са от А (най-високата) до F (най-ниската), като награди се дават само на управителите получили оценка А- . В тази престижна класация, управителят на БНБ Димитър Радев получи оценка А-. За сравнение, същата оценка получава и г-н Марк Карни – управител на английската централна банка. А президентът на Европейската централна банка Марио Драги е с оценка А.

Интерсно е да се знае, че според класацията с оценки B - по-ниски от тези на гуверньора на БНБ, са управителите на централните банки на Чехия, Полша, Унгария, на скандинавските държави, които не са членки на Еврозоната, както и на Швейцария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във