Банкеръ Daily

Новини

АВИАЦИЯТА НИ ОСТАВА В ЧЕРНИЯ СПИСЪК

Ограниченията за български компании да летят в европейското въздушно пространство засега остават. Надеждите, че с посещението през седмицата на еврокомисаря по транспорта Жак Баро у нас може да долети и добра новина за авиацията, се оказаха напразни. Единственият оторизиран орган, който решава дали ще отпадне наложената през миналата година предпазна клауза, е Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването, подчерта Баро.
В момента авиоекспертите от Брюксел правят поредната техническа експертиза, която трябва да установи докъде е стигнала страната ни с повишаването на сигурността на самолетите си. България вече е отстранила неотговарящите на изискванията машини, подготвя добре пилотите си и осъществява добър контрол на тяхното обучение. Поради тази причина предпазната клауза може да бъде вдигната до края на първото полугодие на 2008, отбеляза оптимистично еврокомисарят.
Европейското въздушно пространство е най-сигурното в света, категоричен бе Баро. С въвеждането на новата навигационна система Сезар координацията на полетите ще стане още по-прецизна. Брюксел планира също така да разшири правомощията на Европейската асоциация за авиационна безопасност. Тя ще получи правото да лицензира авиокомпании от трети страни, които да прелитат над европейското въздушно пространство.
При престоя му у нас Жак Баро бе придружен от еврокомисар Меглена Кунева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във