Банкеръ Daily

Новини

ПРОДАВАТ ДО 70 % ОТ ЗАВОДИТЕ ТЕРЕМ

Заводите ТЕРЕМ няма да се приватизират, заяви военният министър Веселин Близнков на 7 декември. Те ще бъдат продадени стратегически. Това означава да се изтъргуват до 70 на сто от активите им. Във военното ведомство вече са изчислили, че очакваните постъпления могат да достигнат около 200 млн. лв.
Складовете с излишни боеприпаси ще бъдат продавани заедно с терените. Това ще вкара допълнително средства във военния бюджет, каза още Близнаков. Не са започнали проектите за брегова радиолокационна система, които са за близо 50 милиона лева. Не е стартирала и процедурата за закупуването на многоцелеви корвети на стойност 780 милиона евро, тъй като от френската компания Армарис (доставчик на морските военни съдове) настояват за авансово заплащане от 20 процента, с които министерството не разполага. По останалите контракти за модернизация на армията няма проблеми, уточни Близнаков. Доставката на автомобилна техника, вертолетите Кугър, самолетите Спартан, корабите втора ръка от Белгия, новите бронирани машини и ремонтът на изтребители МиГ 29, вървят по график.
Предстои увеличаване с 10 процента на ротата, която охранява летището в Кабул – сега в Афганистан има 400 наши военнослужещи, каза Близнаков. Това обаче не означава, че армията няма да бъде съкратена. С най-малко 1000 и най-много 9000 военнослужещи ще бъде свита войската, прогнозира, министърът на отбраната.
Всички служители от военното ведомство ще получат 13-та заплата в размер на едно месечно възнаграждение, съобщи още Веселин Близнаков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във