Банкеръ Daily

Новини

ЩЕ РЕГИСТРИРАТ СОФАРМА НА ФОНДОВАТА БОРСА ВЪВ ВАРШАВА

На 1 октомври 2007 г. съветът на директорите на Софарма АД е взел решение за листване на акциите на компанията на фондовата борса във Варшава. Изпълнителният директор Огнян Донев е упълномощен да извърши всички необходими действия за листване на акциите на компанията на фондовата борса в полската столица. Според предварителните разчети това трябва да стане през февруари 2008 година. При успешно листване акцииите на фармацевтичната ни компания ще бъдат търгувани на две фондови борси едновременно, а именно БФБ - София и Варшавската фондова борса. Това ще е първата българска компания, която използва този пазарен похват.
Полският пазар, който е по-голям от българския, ще даде възможност на Софарма да се представи пред по-широк кръг потенциални инвеститори и съответно до повече капитали. Така предприятието ще разшири своето присъствие и на полския фармацевтичен пазар, а ще иза възможност и да наврезе на трети пазари, по-конкретно в балтийските страни.
Крачка в тази посока е и сключения в края на септември между Софарма и полската фирма Натур Продукт Здровит ООД договор за учредяване на съвместно дружество. Българската фирма ще има контролния дял от 50.01% в новоучреденото дружество. Полската фирма се занимава с производство и маркетинг на медикаменти. Продажбите й за 2006 г. възлизат на 101.8 млн. полски злоти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във