Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 3

СМЕТКИТЕ ГЛЪТНАХА ПРИНЦИПИТЕ
Колкото и парадоксално да звучи, постигането на консенсус кой да е новият член на СЕМ от квотата на парламента започва да се очертава като по-мъчна работа дори от избора на политически подкрепения кандидат за главен прокурор (по ирония на съдбата номинираният през седмицата за СЕМ Иля Велчев е чичо на избрания на поста Борис Велчев). Почти два месеца след като ротацията стана факт и Пешева си тръгна, коалицията на властта в Народното събрание не може да реши за нейния заместник. Първият, поставен от самите депутати, срок беше началото на декември. Впоследствие той бе удължен с няколко дни. И така няколко пъти. Стигна се дотам, че в последно време депутатите буквално спряха да правят каквито и да е предположения по темата, а само повдигаха рамене с думите, че изборът ще се направи лично от лидерите на тройната коалиция. Последната, отново кулоарна информация, е, че това ще стане в началото на новата седмица. За сметките и принципите четете в новия брой 3 на Банкеръ.

ЕС СЪЗДАВА ЕДИНЕН ПАЗАР ЗА КРЕДИТИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ
За повечето хора покупката на жилище е най-голямата придобивка в живота им. Политиката и законодателството за ипотечните кредити в отделните страни членки са много различни, което се дължи на исторически, културни и исторически фактори. В някои страни държавата в по-значителна степен се намесва на този пазар, а в други регулацията е твърде ограничена и засяга само задължителната информация, която трябва да се предоставя на кредитополучателите. Доказателство за слабата интеграция на този пазар в ЕС е и фактът, че само 1% от ипотечните кредити в ЕС имат презграничен характер и това са най-вече заеми за покупка на ваканционни къщи или жилища в крайгранични зони. Всичко по темата - в утрешния брой на седмичника.

НАП: НОВИ КРОЙКИ НА СТАРИ ДРЕХИ
Първите крачки на Националната агенция по приходите (НАП) изглеждат също толкова логични, колкото и да си ушиеш костюм, защото вече имаш копче. Със сигурност късото съединение на 3 януари в софтуера, който използва институцията, няма да е първият препъникамък в нейната работа. Дни след това стана ясно, че приходният мастодонт не може да прибира и парите от глоби и фишовете от КАТ, тъй като приема налозите само по безкасов път. Оказа се също, че банковите сметки, кодовете и параграфите за плащане на осигурителни вноски са сменени - нещо, което не беше оповестено от НАП до последния момент. Като за капак от ръководството на агенцията екзалтирано обявиха, че започват масирани проверки за неизрядни трудови договори и неплатени осигуровки по тях. И накрая какво излиза - пременил се Илия... останалото е известно. Подробности ще научите от новия брой 3 на БАНКЕРЪ.

ПРЕЗИДЕНТЪТ СРЕЩУ СЕБЕ СИ. ЗАСЕГА.
Засега политическите наблюдатели очакват изборите за президент на България да бъдат през октомври тази година, но единственият сигурен участник вече е под пара. Небивалата активност на Георги Първанов все повече и повече започва да прилича на добре обмислен предизборен пи ар. Майсторите имиджмейкъри обаче казват, че ако пи ар акцията се разпознава като такава, значи е лошо направена. Ако саморекламата много си личи, тя става антиреклама. А на президента напоследък доста му личи, че работи за втория си мандат. Това впечатление, споделено от политици и наблюдатели и пред в.БАНКЕРЪ, заема доста ефирно време и вестникарска площ през последните две седмици. Сбъркан ли е пи арът на президента? - четете в новия брой на седмичника.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:
ДА ИМ Е ЧЕСТИТО: ТЕ НАДДЕЛЯХА
На този ден през 1992 г. д-р Желю Желев стана първият демократично избран държавен глава в 1311-годишната история на България. На този ден президентският съветник Борис Велчев стана третият главен прокурор в 16-годишната демократична история на България, наложен по недемократичен начин от политическия елит. И то пред очите на целия народ, защото за първи път в най-новата история на България държавната телевизия пряко излъчи заседание на Висшия съдебен съвет. Този ден е 19 януари, а след него България наистина вече няма да е същата, защото управляващият коалиционен хибрид - БСП, НДСВ и ДПС, затвори кръга и вече контролира всички власти - законодателната, изпълнителната, съдебната и местната. Тоест - сложи цялата държава в джоба си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във