Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 47

ИЗСТРЕЛИ СРЕД ТЕЛЕФОННИТЕ КАБЕЛИ
Българската телекомуникационна компания като че ли няма никакво намерение да се откаже без бой от монопола си, който де юре отпадна. В стремежа си да запази доминиращото си положение на пазара тя разшири собствения си лобистки кръг не само с бивши управници и регулаторни шефове, но и с авторитетни юристи. Задачата на лобито, а и на изпълнителното ръководство била да се разработи стратегия за елиминиране на конкурентите, заяви за БАНКЕРЪ член на управителното тяло на компанията. Всичко по темата четете в новия брой 48 на седмичника.
БЮДЖЕТЪТ Е СПИРАЧКА ЗА УСПЕХА
Това твърди лидерът на ДСБ Иван Костов в пространно интервю за в. Банкеръ. Данъчната тежест не намалява, дори ще има леко увеличение на данъците заради поскъпването на петрола и повишаването на акцизите. В резултат облекченията, които са предвидени в прякото данъчно облагане, ще се компенсират от други негативни ефекти. Бюджет 2006 планира да се привлекат много по-малко инвестиции от това, което действително може да получи държавата от предприсъединителните програми на ЕС, продължава Костов. Неусвоени са около 2 млрд. евро. Това не е бюджет на евроинтеграцията, тъй като не готви страната за европейското й членство, не подобрява инфраструктурата и конкурентоспособността на икономиката й, заключава лидерът на ДСБ. Цялото интервю ще намерите в утрешния брой на вестника.
ТРУС ОТ СЕДМА СТЕПЕН ПО СКАЛАТА НА ...ПЕТКОВ УДАРИ МИТНИЦИТЕ
Министърът на вътрешните работи Румен Петков може да бъде спокоен: дори и нищо повече да не направи до края на мандата си, той ще остане в историята като първия член на кабинет, направил опит да поведе откровен разговор за контрабандата от 16 години насам. В началото на седмицата шефът на МВР зашемети всички с изявлението си, че директорът на Агенция Митници отказва на МВР достъп до информационните масиви на повереното му ведомство, защото негови подчинени масово покровителстват нелегалния трафик. А след това, досущ като апаратен играч ветеран, Петков се дръпна назад и започна да гледа сеира не само на опонентите си, но и на своите (уж) съмишленици. Подробностите - в новия брой 48 на БАНКЕРЪ.
НЕИЗБРОДИМАТА ДЖУНГЛА НА КРЕДИТНИТЕ КАРТИ
Жестоката конкуренция между банките в отпускането на заеми като че ли измести на заден план безкомпромисната борба между тях на един друг пазар - този на кредитните карти. А той съвсем не е за пренебрегване. За близо две години - от края на 2003-а до днес, броят на тези карти драстично нарасна от 100 хил. до близо половин милион. Само ОББ е издала досега 130 хил. кредитни карти. А след като дружеството Би Ел Ер Ес прехвърли през 2004-а своите карти Юролайн към Пощенска банка, общият обем на нейните карти надхвърли 150 хиляди броя. За да гарантират по-голяма сигурност и скорост на обслужването на притежателите на техни карти, някои банки като ОББ и Първа инвестиционна банка създадоха свои независими картови центрове. По този път е тръгнала и Банка ДСК, която по неофициални данни в момента е пласирала около 100 хил. броя. Какво става на банковия тепих - в утрешния брой на седмичника.
В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:
ПОСЕГНАХА КЪМ ЦЯЛАТА ВЛАСТ
Колкото повече наближава сакралната дата 1 януари 2007 г., толкова по-очевадни стават симптомите, че демокрацията в България е зачената в грях, израсна в интелектуална и икономическа мизерия и се превърна в уникален обществено-политически урод. Основанията за този неприятен извод са много, но едно от тях заслужава особено внимание: хората, които по закон са призвани да борят мафията, продължават да контролират подземния свят чрез лостовете на държавната власт. А който не вярва, нека осмисли какво и как се случва около операция Респект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във