Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 8

ИРЛАНДСКОТО BG-ПРАНЕ Е ОБИКНОВЕНО НАКИСВАНЕ
Ирландска рапсодия с привкус на мръсни пари се вихри в София вече цяла седмица. Всеки от участниците в нея има какво да скрие, затова от рапсодия тя се превърна в пародия. Основният въпрос, който буни будните обществени мозъци, е дали уважавани във финансовия свят в Ирландия хора са подготвяли, или са били в процес на изпиране на милиони британски лири на Ирландската републиканска армия (ИРА) в България? В центъра на скандала е името на Фил Флин, председател на директорския борд на дъщерната банка на Бенк ъф Скотланд в Ирландия, държавен съветник и член на комисията по децентрализацията. В началото на 80-те години той е бил и вицепрезидент на партията Шин Фейн - политическото крило на ИРА. Всичко за скандала четете в новия брой 8 на БАНКЕРЪ.

ОСОБЕНОСТИ НА ПОЛИТИКАТА В ЕРАТА НА КУЛТ-ТУРИЗМА
Изплющя поредният унизителен шамар по лицето на българската демокрация. Въпреки привидната си безсмисленост създаването на новото Министерство на културата и туризма (съкратено - на кул-туризма) изразява някои симптоми за разместване на по-дълбоки пластове в българската политика. Едва ли е нужно да се доказва, че обявените промени в правителството нямат управленска стойност. Нашите партньори от НАТО и ЕС получиха поредно доказателство, че начело на българската държава стоят прослойки, които са непредвидими и ненадеждни. Днес кул-туристкият експеримент изглежда безобиден, но кой може да бъде сигурен какво ще се случи утре, особено ако залогът е не изтичащият, а новият управленски мандат? Всичко по темата - в новия брой 8 на в. БАНКЕРЪ.

КОРУПЦИЯТА НАМАЛЯВА, ПОДКУПИТЕ РАСТАТ
Един от купищата парадокси в България е, че за борбата с корупцията се говори предимно на организираните от неправителствени организации форуми или покрай докладите на Европейската комисия, но не и в съдебната зала. Ако не друго, то поне това стана ясно на 22 февруари в резиденция Бояна, където бе представено мащабно изследване на сдружението Коалиция 2000, посветено на антикорупционните реформи в България за периода 1997-2004-а. Всъщност не е необходимо човек да е кой знае какъв специалист по темата, за да разбере, че у нас тя се разглежда под крилатия лозунг Повече документи и по-малко дела. Намалява ли корупцията в България, ще научите от утрешния брой на седмичника.

ЦАРЯТ РАЗМЕСТИ КАРТИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА
Хората от енергийния бранш смятат, че смяната на ресорния министър е добре прицелена, и то лично от Симеон Сакскобургготски. Поставяйки начело географа Севлиевски, премиерът си запазва възможността еднолично да взема всички важни решения в отрасъла. Особено значими тук са три проблема и поне два от тях със сигурност ще бъдат решени още до края на мандата на това правителство. Първият е около бъдещето на проекта Белене, вторият е приватизацията на трите въглищни централи в Русе, Варна и Бобов дол, предизвикала поредния конфликт между бившия вече енергиен министър Милко Ковачев и ексвицепремиера Лидия Шулева. Начело на ресора идва външен човек, при това без експертни познания и контакти, но това е признак за промяна на статуквото, свързано с прекомерното влияние на някои фирми върху реализацията на проекта Белене. Подробности в брой 8 на БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

БЪЛГАРСКИЯТ ОБЩИНАР - НОВИЯТ ПРИЗРАК НА ЕВРОПА
Всеки, който си направи труда да събере и изчете публикациите за българските кметове и общинари през последните две-три години, ще остане потресен. Не от друго, а от прозрението, че общините и общинските съвети са пълни с хора, за които спазването на законите е последна грижа: побойници, педофили, кредитни милионери, следствени, съдени, излежали присъдите си, алкохолици, бивши мутри... Какви ли индивиди не се срещат само в тълпата, официално наричана органи на местното самоуправление и местната власт. И затова не е чудно, че в доклада на Европейската комисия за напредъка на страната през 2004 г. корупцията сред кметовете и общинарите е наречена сериозна опасност. Не за България, а за европейските милиарди, които ще попаднат в ръцете на въпросната тълпа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във