Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 2

СИРИЙЦИ СЕ ОПИТАХА ДА ИЗМАМЯТ ДВЕ БАНКИ
Няма да се научат така наречените компетентни власти в България как да кажат разбираемо на обществеността какво точно са свършили. Поредното доказателство за странната склонност на различните ведомства да делят баницата на успеха в своя полза е историята около двамата сирийци, заловени в четвъртък (13 януари) с фалшиви чекове.
В петък по обед (13.15 часа) директорът на Агенцията за финансово разузнаване (АФР) д-р Васил Киров събра неколцина репортери и обяви, че по техен сигнал НСБОП, Столичната следствена служба и Софийската градска прокуратура са предотвратили опит за сериозна банкова измама. Според г-н Киров, в навечерието на Нова година двама сирийски граждани, постоянно пребиваващи у нас, са депозирали в българска търговска банка два чека на стойност 1 млн. щ. долара и 1 млн. шв. франка (846 597 щ. долара). Подробности четете м новия брой 2 на вестник БАНКЕРЪ.

АЛКОХОЛНАТА АФЕРА ДОБИ ВКУС НА МЕНТЕ
Навръх Богоявление пет новосформирани мобилни митнически чети спипаха във Варна близо 60 000 бутилки с контрабанден марков алкохол без бандероли. Бутилките бяха укрити в склад под митнически контрол. Двеста хиляди евро не влязоха в хазната от невнесени ДДС и акцизи. Последва среща между Милен Велчев и Бойко Борисов, вдигна се медиен шум и се отправиха закани към бандитите, че България ще им отеснее до изборите. Но странно защо при такъв крупен успех на варненските мобилни митничари бяха спестени някои по-пикантни подробности за алкохолната афера? Това ще разберете от новия брой 2 на БАНКЕРЪ.

АНАЛИЗАТОРИТЕ ОТ УОЛСТРИЙТ ОБЕДНЯВАТ
Годишните доходи на водещите анализатори от големите инвестиционни банки на Уолстрийт са паднали наполовина през 2004 г. в сравнение с 1999-а, когато всеки от тях е печелил средно по 1.5 млн. долара. Това твърди Гари Голдстейн, шеф на нюйоркска елитна фирма, която следи процесите сред ръководните екипи от Уолстрийт. Заплатите им са пострадали, защото контролните органи им забранили да публикуват проучвания и оценки на фирмени ценни книжа, които биха помогнали за привличането на по-голям обем банкови услуги към колегите им от инвестиционните звена. Да им имаме проблемите. Подробностите - в утрешния брой на БАНКЕРЪ.

АКШИТ ОЗКУРАЛ: ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР 35 БАНКИ СА МНОГО
Доколкото знам, брутният вътрешен продукт на България възлиза на около 20 млрд. щ. долара, а за такъв пазар 35 банки, колкото в момента работят в страната ви, са в повече. Това твърди Акшит Озкурал, главен изпълнителен директор на Демирбанк (България). Доста по-големи икономики в Европа и в съседство на България имат приблизително същия брой банки, продължава банкерът. Тук обаче заварвам една добре развита и просперираща банкова система, макар че има незаети ниши на финансовокредитния пазар. Дребното банкиране се движи бързо напред, от стимулиране се нуждае може би бизнесът с кредитни карти. В сферата на корпоративното банкиране нещата са съизмерими с тези в Европа. Но инвестиционното банково дело все още е в начална фаза и е нужно да се развие, казва Акшит Озкурал.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

ПОЛИЦЕЙСКО БЕЗДУШИЕ ДОКАРА БИЗНЕСМЕН ДО ОТЧАЯНИЕ
Ако някой си мисли, че мафията на куките от бившата Държавна сигурност е плод на болно въображение, дълбоко се лъже. През 1993 г. българският консул в Гърция е уволнен за контрабанда на кожени палта, купени с пари на дипломатическата ни мисия в Атина. Две години по-късно той източва по най-мутренски начин фирмата на свой приятел - чрез подставени лица, фалшиви документи, отвличане, побой и заплаха за убийство. През 1999 г., след като най-различни органи на МВР отказват да разнищят аферата, включително и с цената на престъпления по служба, съсипаният бизнесмен прави неуспешен опит за самоубийство. Днес клетникът отново разчита единствено на т. нар. компетентни държавни власти, а бившият дипломат отново продължава да си живее живота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във