Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 42

ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЛИ, ЗА ДА НИ ВЗЕМАТ МАГИСТРАЛИТЕ
Големи пари ще глътне доизграждането на българските магистрали. Съдбата на пътната инфраструктура у нас обаче се решава някак тихомълком, и то само в регионалното министерство. Ако съдим от изказванията на неговия патрон Валентин Церовски и на сътрудниците му, довършването на голямата седморка - Хемус, Тракия, Струма, 'Марица, Черно море, Люлин и София-Ниш - ще струва астрономичните 3.065 млрд. евро. Толкова трябват за полагане на 928 км асфалтова настилка и изграждане на съответната инфраструктура от мантинели, отбивки, паркинги и т.н. Европейските директиви гласят, че за да има възвръщаемост, всеки ден по една магистрала трябва да минават около 18 хил. возила. В момента по най-натоварения участък от София до Пловдив броят им не надхвърля 12 хиляди. Но прогнозите на регионалното ведомство не са розови - чак през 2010-а, и то само в отделни участъци, можем да очакваме най-много от 7 до 13 хил. автомобила. Излиза, че държавата отсега изглежда обречена да плаща неустойки. И нищо чудно в един момент да се случи точно това, вместо в хазната да влизат пари от концесионерите. Подробностите в утрешния брой 42 на в. БАНКЕРЪ.

БЮДЖЕТЕН МАРАТОН С ПРЕДИЗБОРНИ ЕФЕКТИ
Още на старта на приемането си бюджет'2005 вече се подхлъзна пред първите препятствия. А това е сигурен знак, че процедурата по приемането на финансовата конституция на държавата за следващата година няма да премине леко и безоблачно. В парламента вече цари суматоха и объркване при гласуването на пакета от данъчни закони. А синдикалните централи и работодателите започнаха да сипят дежурните си обвинения за философията на бюджетната матрица. Вече се появиха и обичайните прогнози, че сметките на финансист №1 Милен Велчев ще бъдат атакувани и променяни многократно. Злите пророци твърдят още, че на царския ковчежник му предстоят люти битки. Всичко по темата четете в новия брой на в. БАНКЕРЪ.

ИВАН КОСТОВ: ДОСЕГАШНИЯТ ДЕСЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ЕФЕКТ СЕ ИЗЧЕРПИ
За съжаление трябва да констатираме сериозен упадък на държавната идея. Не е трудно да забележим, че държавните институции на България са загубили уважението, което е нормално да имат, ако се справят с общественополезните си функции и задължения. Очевидно държавата не функционира добре, а хората не й се отплащат с респект и положителни очаквания за това, което тя прави. Това заявява лидерът на ДСБ Иван Костов в пространно интервю за в. БАНКЕРЪ. През последните години България стана по-слаба държава, казва експремиерът. Тя напредва полека-лека в отделни направления, от които зависи европейското й членство, но това не я превръща в силна държава, нито институциите й в силни институции. Напротив, през тези години те отслабнаха. Моето основно обяснение за този процес е либерално-социалното управление, което - още от времето на Желев, през Беров и сега - се схваща преди всичко като слободия, твърди Иван Костов. Цялото интервю ще намерите в утрешния брой на БАНКЕРЪ.

АКЦИЗИТЕ - УСЕЩАНЕ ЗА ПРИБЛИЖАВАЩА БУРЯ
Българските акцизи пак са обзети от предстартова треска. По график, предопределен от Евросъюза, през следващите три години те ще подгонят минималните европейски стойности. Заедно със ставките ще скачат и цените на цигарите, пиенето, бензина, тока ... Което неизбежно води към поскъпване и на всички основни стоки, по-висока инфлация и съответно - към така нареченото по евфемизъм свиване на потреблението. Никой няма да позволи на България да се превърне в офшорната зона на Европа - така Милен Велчев лаконично обясни очаквания марш на акцизите към евроравнищата. Изискванията на ЕС в данъчната политика са безапелационни и България ще ги изпълни, за да гарантира бъдещото си членство. Такива са правилата на играта. Аргументите на кабинета са железни, ама няма как да напълнят джоба на средностатистическия българин. Докато ставките започват да се мерят с европейските, нашите доходи си остават аутсайдерите в състезанието. Нали такива са правилата на играта! Всичко за тях - в брой 42 на БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

МВР СИ КЪСА ПАГОНИТЕ ЗА 3.5 МЛН. ЕВРО
За девоенизацията на полицията се говори от 1994 г. насам, но единствено управляващите от НДСВ усетиха далаверата в тази работа. По принцип вливането на българските ченгета в редиците на цивилното гражданство е задължение на вътрешният министър, на правителството и на парламента. Кой знае как обаче шефът на МВР успя да убеди Европейския съюз да му отпусне 3.5 млн. евро за разработването на този проект. Според Георги Петканов девоенизирането на полицията било проста работа: сержантите стават полицаи и старши полицаи, а офицерите - комисари и главни комисари. Както се казва по друг повод: за толкова пари - толкова работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във