Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 40

НЕВЪЗПИТАНОТО ЦРУ НАТОПИ БЪЛГАРИЯ
През юни бившият английски полицай и сегашен експерт на Европейската комисия Байрън Дейвис се осмели да напише, че реформа в българското МВР и полицейския дознателски апарат няма. Два месеца по-късно, когато докладът му се появи в родните медии, ръководството на вътрешното ведомство обяви, че въпросният Дейвис никога не бил висш полицейски шеф, а прост квартален отговорник. Тоест - той не разбира нищо от полиция, специални служби и оперативно-издирвателна работа, така че спецовете в Брюксел едва ли ще му повярват. След това шефовете на МВР се засилиха да търсят подкрепа във Великобритания и почти принудиха Скотланд ярд да се разграничи от бившия си служител. Какво се случи - четете в новия брой 40 на вестник БАНКЕРЪ.

ПЛОВДИВСКИЯТ ДИСНИЛЕНД: БАЛОНЪТ ЗАПОЧНА ДА ИЗДИША
Както е тръгнало, поредният мегаломански напън на пловдивския кмет д-р Иван Чомаков - да вдигне увеселителен парк, който да удари в земята София ленд, ще има същата съдба като продажбата на 4979 кв. м земя в центъра на Пловдив с останките на Античния форум отгоре й. Ако се доверим на независимия общински съветник от Града на тепетата Димитър Костов, целият проект намирисва на далавера. И тъй като по неговите думи между съдебната и изпълнителната власт в Пловдив съществува пълна симбиоза, той е решил да търси справедливост в София. До броени дни събраните от него материали щели да бъдат предадени лично на главния прокурор Никола Филчев. Любопитното е, че действията на Димитър Костов са подкрепени и от колегата му от СДС Константин Георгиев, който на всичко отгоре е и представител на общината в смесеното дружество Увеселителен парк Тракия АД. Точно то трябва да построи и стопанисва пловдивския Дисниленд, както галено нарекоха бъдещия атракцион жителите на града. Подробностите - в новия брой 40 на БАНКЕРЪ.

WELCOME В ЕВРОПА, НО С ЕДНО НАУМ
Усещанията на осем милиона българи, че от 1 януари 2007-а ще живеят в страна членка на Европейския съюз, взеха да стават доста реални след публикуването на последния доклад на Европейската комисия за напредъка на България. Анализът на готовността на София да стане част от Общността, оповестен на 6 октомври пред евродепутатите в Страсбург, е нещо като еднопосочен билет към Евросъюза. Само че за да си го купим, трябва да изпълним някои условия. В т.нар. Стратегически документ, изготвян от Европейската комисия паралелно с всеки годишен доклад за напредъка на кандидатките, комисарите са записали, че ако България и Румъния продължат успешно с реформите, двете страни ще станат част от Евросъюза в първия ден на 2007 година. Каква обаче е цената на еднопосочния билет за Европа - четете в утрешния брой на БАНКЕРЪ.

ОТ МЪГЛАТА ОКОЛО БЕЛЕНЕ ПАК ИЗСКОЧИ КОЗЛОДУЙ
Вместо АЕЦ Белене да се построи нов 1000-мегаватов блок на площадката в Козлодуй - тази мисъл обединила през седмицата висшите държавни чиновници в енергетиката. Така щели да се заобиколят всевъзможните законови препятствия пред проекта и да се ускори реализацията му. От друга страна, и на управляващите няма да им се налага да аргументират явните си пристрастия към руския реактор тип ВВЕР 1000, с какъвто са изградени блокове V и VI в Козлодуй. Всичко за намеренията на енергийните ни чиновници ще намерите в новия брой на седмичника.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:
ПРЕДАТЕЛСТВО ОПАЗИЛО МИЛИОНИТЕ НА ДЕДЕСАРИТЕ?
Миналия петък главният прокурор Никола Филчев и главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов се похвалиха, че след перфектна операция е била разбита мощна фабрика за данъчни измами. По техни думи, престъпната схема е работила няколко месеца и е източила от държавния бюджет около 15 млн. лева. Ден по-късно - в събота, прокурорът по делото съобщи, че са събрани доказателства само са 3 млн. лв. незаконно върнат ДДС. А от разследването на Параграф 22 става ясно, че засега има данни само за около 1.5 млн. лв., които е трябвало да бъдат източени. Причината за разминаването в цифрите е, че два дни преди операцията от МВР изтича информация, а престъпниците унищожават толкова документи, колко могат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във