Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 37

ДЕПУТАТИТЕ ПРАЩАТ СЛЕДСТВИЕТО В ИСТОРИЯТА
Предстои няколко стотици следователи да сменят местоработата си. И няколко стотици хиляди папки с дела - да сменят местоположението си и подчинението си. И досега редица съдебни процеси периодично зацикляха, защото на важни доказателства и документи им поникваха крачета. Каква е гаранцията, че при сегашното велико преселение на хора и дела някои подсъдими за много пари няма да отърват кожата именно поради изчезването на важна документация? И дали целта на мащабната трансформация не е именно папките да бъдат опоскани? Какво ни очаква след промените в НПК, четете в новия брой 37 на в. БАНКЕРЪ.

ФАЛШИВОТО ЕВРО ВЕЧЕ ЗАТРУДНЯВА И БАНКИТЕ
Преди въвеждането на еврото експертите твърдяха, че то е едва ли не абсолютно защитено от фалшификации. Днес обаче международната престъпност изработва такива съвършени имитации, че и банките не могат да ги различат от истинските пари.
За фалшификаторите първите месеци след въвеждането на еврото през 2002 г. преминаха в проникновен анализ на новия артикул. Скоро след това нелегалните печатници и копировъчните машини заработиха на все по-високи обороти. През първата половина на 2003-а по света бяха заловени два пъти повече ментета от предишната година. Второто полугодие на 2003-а бе още по-благодатно за престъпниците. А през 2004-а нещата, както изглежда, са на път да станат неконтролируеми. Най-напред на пазара нахлуха петдесетачките, след което дойде редът на стотачките. Всичко по темата четете в новия брой 37 на в. БАНКЕРЪ.

ТОПЛОФИКАЦИОННИ БАТАЦИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ
Месеци преди началото на студовете топлофикациите в страната зарадваха претръпналите си абонати с благата вест, че цената на парното няма да се увеличава тази зима. Естествено, те не го направиха по собствено желание, а чрез санкцията на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР), която отхвърли предложените от тях нови увеличения от 1 януари 2005 година. От тази дата държавата ще прекрати субсидирането на топлофикационните компании.
Цените на топлоенергията няма да се променят по време на отоплителния сезон, обеща публично председателят на ДКЕР проф. Константин Шушулов. Едва ли някой се съмнява, че причините за тазгодишната пощада на потребителите са чисто политически - ясно е, че високите цени на комуналните услуги не са най-добрият PR за управляващите преди парламентарните избори идното лято. От регулаторната комисия обаче мотивираха отказа си с факта, че цените трябва да паднат. А дали е така, кой ще ни каже? Вестник БАНКЕРЪ, разбира се, чрез новия си 37-ми брой.

ПРОКЛЯТИЕТО ДА БЪДЕШ ВТОРИЯТ В ПОЛИТИКАТА
Разправят, че по времето на комунизма в бившия Партиен дом имало един прокълнат кабинет, който неизменно носел нещастие на обитателите си. Това бил кабинетът на Втория - този член на ръководството на комунистическата партия, който по силата на явни и неявни причини в дадения момент заемал втората позиция след единствения и неоспорим Първи. Всеки, настанил се трайно във въпросния кабинет, постепенно изпадал в немилост и бил отстраняван. Дори най-приближеният човек на Тодор Живков - Милко Балев, предпочел да не предизвиква съдбата, когато един ден Първият се пошегувал в изящния си стил: А, бе, Милко, разбрах, че си се нанесъл в кабинета на Втория. Днес втори, утре първи, а - ха-ха-ха!
От падането на режима ни делят 15 години, но проклятието на втория човек продължава да тегне над българската политика. Една от причините е дълбоко вкорененото разбиране, че ако някой сред лидерите е втори, единствената мисъл в живота му е как по-бързо да стане първи. За синдрома на втория първи - в утрешния БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

ТЕМИДА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ГЪНЕ ПРЕД КОКАЛА
Точно година и три месеца слугите на Темида в София не могат да установят дали миналото лято известният столичен престъпник Мирослав Тошев-Кокала преби капитана от Националната полиция Веселка Филипова, или в пристъп на нежност я прегърна и нацелува така, че й строши носа, едно ребро и едва не й изби лявото око. Онова обаче, което прави най-неприятно впечатление в случая, са думите на Кокала, че ако пребитата Филипова не била човек на МВР, той никога нямало да седне на подсъдимата скамейка. И е прав, защото живият живот наистина няма нищо общо с реформата в съдебната система и в полицията, заради която в Брюксел всички ни се радват от сърце.

Facebook logo
Бъдете с нас и във