Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 34

БРЮКСЕЛ НЕ НИ ВИЖДА ЗАРАДИ ПУШЕКА И САЖДИТЕ
Ако не се вземат спешни мерки, до екологичната катастрофа в Европа остават по-малко от 50 години. Това се твърди в доклада на Европейската агенция по околната среда за въздействието на променящия се климат върху Стария континент. Според него все по-честите суши, бури, наводнения, топящите се ледници и други катаклизми са последици от глобалното затопляне. То пък се причинява от парниковите газове като въглеродния диоксид, отделяни при изгарянето на твърдите горива и разрушаващи защитния озонов слой на планетата. Промените в климата ще окажат съществено влияние върху нашите общества през идващите десетилетия и столетия, възкликва драматично Жаклин Макглейд, изпълнителен директор на агенцията. Къде е България в общия катастрофичен пейзаж, какво зависи и какво не зависи от нея - четете в новия брой 34 на в. БАНКЕРЪ.

ПРИРОДАТА ИЗБЯГА И ОТ ПЛАЖОВЕТЕ НИ
Туристическият бранш въздъхна с облекчение от новината, че дълго чаканият проектозакон за Черноморското крайбрежие най-после е готов и през септември ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание. Но вместо да уталожва страстите, той още повече ги разпали. Бъдещият закон ще забрани строителството по време на активния сезон от 1 май до 30 септември. Съгласно разпоредбите му крайбрежието се разделя на две зони, като първата обхваща 100 м от плажната ивица и 50 м от брега, в случай че няма плаж, а втората е с ширина 2 км зад първата. В първата абсолютно се забранява строителството, а за втората е предвиден специален режим на застрояване - височина на сградите до 17.5 м, интензивност - до 1.5, и плътност - до 30 процента. Половината от територията на курортите и ваканционните селища трябва да бъде заета от паркове и градини. Идеята е на всеки техен посетител да се падат и поне по 8 кв. м плажна площ. Всичко по темата - в утрешния брой на БАНКЕРЪ.

СЕНЧЕСТИТЕ ПАЗАРЛЪЦИ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА
За страничния наблюдател отношенията между българските политически партии приличат на айсберга, потопил Титаник. На повърхността са официалните декларации и споразумения, в които съюзите и коалициите винаги са облечени в някакви благородни принципи. Под повърхността е невидимата част, където постоянно някой с някого се договаря, въпреки че до вчера го е заклеймявал. А Титаник-ът, т.е. съвкупното българско гражданство, твърде късно разбира какво реално съдържат договорките, които ще изтърбушат битието му, и какви интереси обслужват. Анализ на БАНКЕРЪ - в новия брой 34 на седмичника.

АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЕТОСТТА НАДМИНА И МАЙКА ТЕРЕЗА
От януари да началото на август Агенцията по заетостта е изпратила на работа в чужбина близо две хиляди българи по силата на редица международни спогодби, подписани в периода 1992-2004 година. Най-много работници - 1231, са заминали за Германия. В това число попадат и 143-те студенти, които се трудят там само през лятната ваканция. На второ място в класацията се нарежда Испания, където до август на гурбет са били изпратени 681 наши сънародници. Агенцията е одобрила още 203-ма кандидати, които предстои да подпишат трудови договори с испански работодатели. Двайсет и двама български стажанти пък са заминали за Швейцария, а за мечтаната работа в Италия чакат 140 наши медицински сестри. За посредническата дейност при подбора на кадрите Агенцията по заетостта не е получила и стотинка от чужбина. По тази причина от началото на годината ведомството е изхарчило около 400 хил. лв. от бюджета си и така е облагодетелствало чуждестранни предприемачи, заяви за БАНКЕРЪ секретарят на Агенцията на лицензираните информационни посредници (АЛИП) Сребрин Илиев. В същото време загубите на частните трудови борси, по сметките на Илиев, възлизат на около 2 млн. евро. Агенцията ни нанася вреда - подчертава той - защото извършва безплатно услугата, за която взимаме около хиляда-две хиляди евро на изпратен работник. Подробностите четете в новия брой 34 на БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

ДА НИ Е ЧЕСТИТА ДЕМОКРАТИЧНАТА ПОЛИЦЕЙЩИНА
Шумът, който жълтите вдигнаха около т. нар. унищожителен доклад на британския експерт Байрън Дейвис, се тълкува в професионалните среди като знак, че те нямат никакво намерение да реформират нито съдебната система, нито МВР. В противен случай щяха да признаят, че много добре са запознати със съдържанието на четивото и дори вече са го употребили, за да ликвидират националното следствие като система. Вместо обаче да изпълняват задълженията си към Европейския съюз за реформа на съдебната власт и МВР, управляващите са на път да узаконят полицейско-прокурорския произвол под формата на борба с мафията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във