Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 33

СОФИЯ ПАСУВА ЗА НЕФТЕНИТЕ ПРОЕКТИ
Странно защо, но кабинетът си трае по въпроса за нефтопроводите, пресичащи родната шир. Необяснимата му пасивност направи впечатление и на експерт от голяма американска нефтена компания, който я сподели пред в. БАНКЕРЪ. Това става в момент, когато цените на петрола достигат рекордни за последните 20 години нива и търсенето непрекъснато нараства. В същото време количествата петрол в черноморския басейн се увеличават с всеки месец, а официална Анкара не само че не е склонна да облекчи правилата за преминаване на танкери през Босфора и Дарданелите, но и предупреждава за опасностите от претоварване на трафика през проливите. През последните месеци този транспортен проблем се превръща в основен за големите петролни компании, разработващи находищата в Каспийския регион. Властите в София обаче сякаш са заспали. Въпреки явните пристрастия на строителния министър Валентин Церовски лятната летаргия обгърна дори и проекта за нефтопровода Бургас - Александруполис. Анализ по темата четете в новия брой 33 на БАНКЕРЪ.

БКК ВЛИЗА В ЛИКВИДАЦИЯ ПРЕЗ ОКТОМВРИ
Банковата консолидационна компания реши да се самоубие, като прекрати съществуването си и разпредели финансовите и материалните активи, които са й останали, между своите акционери. Министерството на финансите притежава 99.5 на сто от капитала й. Това ще стане на третото за тази година общо събрание, което ще се проведе до края на септември 2004 година. На него акционерите ще обсъдят решение да поискат от Софийския градски съд да открие процедура за обявяването на консолидационната компания в ликвидация. Това е единственият предвиден от Търговския закон начин, по който търговското дружество може да преустанови съществуването си. Подробности ще научите от утрешния брой на седмичника.

РВД СИ ИЗБРА НОВ ОХРАНИТЕЛ, НО ОЩЕ КАРА СЪС СТАРИЯ
Едва ли има друг закон като този за обществените поръчки, който повече да препъва бизнеса, отколкото да му помага. Сигурно на пръстите на едната ръка се броят конкурсите по този нормативен акт, които да не са стигали до съда. Поредният красноречив пример е надпреварата за охранител на едно от малкото останали държавни предприятия - Ръководство въздушно движение (РВД), приключила в края на юли. Досега обаче нито от него, нито от транспортното министерство (собственика на РВД) съобщават резултатите. От пресцентъра на министерството обясниха, че не могат да кажат кой е победителят, тъй като... вторият и третият в класацията били подали жалба в съда. Но каквато и да е причината, отказването на информация за публичен конкурс е, меко казано, странно. Защо ли е така, а? Всичко по темата - в брой 33 на БАНКЕРЪ.

ДАНЪЧНИТЕ ОБЕЩАНИЯ СА САМО МЪГЛА ОТ ДУМИ
Идеите за намаляване на данъци и въвеждане на семейно подоходно облагане витаят във въздуха, но реално нищо не се прави, заявява финансистът Емил Хърсев в интервю за БАНКЕРЪ. Убеден съм, че няма да е това правителството, което ще извърши данъчната реформа. По правило такива реформи се правят в началото на мандата, а не в края му. В момента този кабинет няма нито властовия ресурс, нито времето, за да извърши радикални данъчни промени. Следващият - може би да. Ясно е, че с наближаването на изборите ще се разиграят поредното предизборно наддаване и пазарлък между партиите коя от тях повече ще намали данъците. Очаквам в тази кампания да се стигне до много груби лъжи. Подобен тон вече беше зададен преди миналите избори. Полето на данъчната политика очевидно ще е мястото на най-остър сблъсък. По-важни са обаче не толкова обещанията, колкото реалните възможности да се промени системата на данъчно облагане от 2005 година. Такива няма, така че и мащабни реформи просто няма да се случат, казва Хърсев. Интервю с бившия подуправител на БНБ четете в новия брой 33 на БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:
СВИДЕТЕЛЯТ Е МЪРТЪВ, ДЕЛОТО - СЪЩО!
Във вторник срещу сряда през нощта (17-18 август) в центъра на Бургас бе застрелян 28-годишният Димитър Видев-Релакса. Това даде повод на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов на излизане от срещата с министъра на финансите Милен Велчев (в сряда, 18 август) тъжно да възкликне: Не можем да осигурим на всички свидетели охрана. Не можем да напълним затворите с тях (основните свидетели за две от убийствата в София са под охрана в затвора). Оказа се, че гръмнатият Видев е бил един от свидетелите по делото за убийството на бургаския предприемач Димитър Стаматов-Мастара, който бе застрелян от снайперист на 21 ноември 2002 година.
Не е новина, че България още няма програма за защита на свидетелите, макар върху този проект в Министерството на правосъдието официално да се работи от юли 2003 година. Програмата е готова и беше вкарана в Министерския съвет. Единственият проблем беше да се намерят средствата за реализирането й - обясниха за Параграф 22 източници от правосъдното ведомство.

И ОЩЕ:
ДОБРОВОЛНИТЕ ОТРЯДИ: СПОМЕНИ ОТ БЪДЕЩЕТО
Лидерът на Конфедерация на труда Подкрепа д-р Константин Тренчев бръкна в раната, диагностицирана от него като ромска престъпност. Синдикалният бос заяви, че е необходимо създаването на национална гвардия, която да се изправи срещу й. Той призова българската общественост да се организира в доброволни отряди, които да ограничат набезите на циганите. Правозащитните организации, естествено, видяха в декларацията на Тренчев изблик на расизъм и фашизъм, а Фондация Романи бах дори се закани да сезира прокуратурата и ще заведе дело за подбуда към расова омраза срещу президента на КТ Подкрепа.

ГАРДЪТ НА НСО - ГЕРОЙ ИЛИ ПРОДАЖНИК
Можете да проследите и пътя на гарда от Националната служба за охрана Ивайло Петров от герой до антигерой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във