Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 32

БНБ ОБЯВИ ВОЙНА НА САНДАЛИТЕ И КЪСИТЕ ПОЛИ
Прословутият фейсконтрол, с който българите толкова трудно свикват, вече се прилага далеч не само в най-лъскавите заведения на София и в парламента. Преди година шефът на Народното събрание Огнян Герджиков забрани на депутати, служители и журналисти да влизат в сградата на парламента в по-свободно облекло. А след като стана управител на Централната банка, Иван Искров просто нямаше как да не последва примера на Герджиков. Ако се съмнявате, просто опитайте да влезете със сандали или къси панталони в сградата на БНБ. Дори да сте се запътили към собствената си трезорна касета, охраната ще ви спре на вратата и няма да се поддаде на никакви увещания и оправдания с трийсетградусовите жеги. Не за друго, а защото изпълнява изричната заповед на самия управител на националната банка. За новите правила по етикеция на БНБ и банкер номер едно четете в утрешния брой на БАНКЕРЪ.

ЛЕВЪТ - ОСЪДЕН БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ
От доста време вече българите гледат като на даденост приемането ни в Европейския съюз през 2007 година. Малцина обаче са наясно с обстоятелствата и условията, при които България ще стане част от същинската спойка на общността - Европейския валутен съюз, или Еврозоната, както е по-популярна. Приемането на България в нея, както и присъединяването на БНБ към Европейската система от централни банки, можем да чакаме не по-рано от средата на 2009 година. Доста народ у нас е изпаднал в заблуда, че с приемането ни в ЕС левът автоматично ще изчезне като национална платежна единица и на негово място ще дойде еврото. Преди да стане това обаче, ще минат години, през които ще трябва да изпълним редица икономически изисквания. Може би поради тази причина още не са правени сериозни анализи как ще се отрази тази трансформация на цените на вътрешния пазар. Най-вероятно замяната на лева с евро ще доведе до закръгляване на цените на дребно към по-високите стойности. Всичко по темата - в новия брой на седмичника.

ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА ГОНЯТ АБСОЛЮТЕН РЕКОРД
Светът продължава да се върти в петролния вихър. До какви нива ще стигнат цените, имат ли резерви производителите на нефт, как ще се отрази на глобалната и националните икономики енергийният ценови шок...? С други думи - настъпва ли нова глобална петролна криза? Политиците и икономистите са най-предпазливи. Според тях светът днес в по-малка степен зависи от цените на нефта, отколкото преди 30 години при първата подобна криза. Затова и резки изменения в икономиката не можели да се очакват. Цените на горивата обаче тръгнаха твърде стремително нагоре. Само за седмица най-масовият бензин у нас А95 поскъпна с около 7 стотинки и литърът се продаваше средно за 1.55 лева. Подробен анализ четете в новия 32-и брой на БАНКЕРЪ.

ВЪВЕЖДАМЕ СЕМЕЙНОТО ОБЛАГАНЕ ОТ 2005 ГОДИНА
Когато говорим за плосък данък, обикновено става дума за единна ставка по точно определен данък, въпреки че има случаи като Словакия, която е въвела обща ставка от 19% за данъците върху доходите на гражданите, върху печалбата на фирмите и по ДДС, казва финансовият министър Милен Велчев в интервю пред БАНКЕРЪ. Независимо че подкрепям въвеждането на плоския данък, не мисля, че в момента то се ползва от обществена подкрепа. Прилагането на плоския данък означава по-високо облагане за хората с ниски доходи, а при въвеждането на единна ставка върху доходите на физическите лица няма да се вземе най-ниският процент за облагане. Вероятно той ще е някъде по средата между най-високата и най-ниската ставка. Това ще намали данъчната тежест върху по-състоятелните граждани, но ще я увеличи за най-бедните, продължава министърът. Хората с по-високи доходи ще имат повече възможности да инвестират в икономиката, което по принцип е добре. Но в тази полза трябва да бъдат убедени и онези, които не са толкова състоятелни. Едва когато това стане, плоският данък може да бъде въведен, твърди Милен Велчев. Интервюто с финансовия министър четете в новия брой 32 на БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

ВСЕКИ БИВШ ПРЕМИЕР ПОЗНАВА МАФИЯТА ПО-ДОБРЕ ОТ ПРЕДИШНИЯ
На 9 август експремиерът Иван Костов даде сърцераздирателно интервю за столичен всекидневник. В него той направи толкова прецизна дисекция на появата и развитието на организираната престъпност в България, сякаш сам е писал сценария: коя силова групировка ще работи с бившите куки от Държавна сигурност, коя ще работи с бившите милиционери и коя ще просъществува само година-две - за цвят. Освен това от всяка дума на г-н Костов си личи, че той и най-доверените му хора са били на ти или със самите мутри, или с техните кукловоди.

ГЛОБАТА - БЪЛГАРСКИЯТ БИЛЕТ ЗА СТРАСБУРГ
Глобите са на път да се превърнат в българския билет за Страсбург - малцина са онези, които знаят, че две трети от наказателните постановления плачат за Европейския съд по правата на човека.

ПРАНЕТО ОТ МАФИЯТА, КОЛОСВАНЕТО ОТ ТЕМИДА
Най-яркият пример, че българските слуги на Темида сами си пречат на работата, е случката с израелската престъпна схема за източване на чужди кредитни карти от цял свят и осчетоводяването на откраднатото като печалби от българско казино. Делото е образувано през есента на 2001 г. и засега е признато за единствения чист случай, в който полицията, следствието и прокуратурата са имали реална възможност да затворят веригата престъпление с цел печалба - осъдителни присъди за предикатното престъпление - осъдителни присъди за изпиране на мръсните пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във