Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 27

ЧЕЙНДЖБЮРО НА ЛЕТИЩЕТО МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ И БИН ЛАДЕН
Една приватизационна сделка окончателно затвърди убеждението, че за българския чиновник общественият интерес не струва пукната пара. Без да иска, наскоро БАНКЕРЪ научи, че ръководството на държавната фирма Летище София е дало под аренда двете си обменни бюра в т.нар. стерилна зона на столичната аерогара на хора, които нито познава, нито пък знае с какво се занимават. На всичко отгоре въпросните хора не са българи, нямат офис в България и са спечелили търга чрез чуждестранни посредници. Те не са проверявани предварително от нашите специални служби и никой не е молил чуждестранните контраразузнавателни и антимафиотски структури да установят дали тези бизнесмени са чисти. Подробности четете в новия брой 27 на в. БАНКЕРЪ.

МИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КОАЛИЦИИ
До поредните парламентарни избори остава около година. Това, както и започналото преобразуване на българското политическо пространство е сред причините все по-често да се говори за възможните съюзи между партиите. Един кратък преглед на разнообразните и често странни коалиции, оставили следа в българския преход, би могъл да бъде полезен. И то не само защото голяма част от участниците са същите. Не е изключено да се изправим пред познати (явни и неявни) пружини на политическото партньорство. Мистерията на българските коалиции често се засилва от факта, че в значителна част от нашето общество цари учудваща (за петнадесетата година на прехода) неинформираност по темата. Повече по темата - в утрешния БАНКЕРЪ.

ХАНС ФЛИКЕНШИЛД: ФИСКАЛНИЯТ РЕЗЕРВ Е ОСТАРЯЛО ПОНЯТИЕ
Когато разглеждаме фискалната политика, фискалният резерв и неговите нива, дискусиите нямат край. За нас парите вече не съществуват, след като са извадени от обращение и седят в сметка на правителството, заявява Ханс Фликеншилд, ръководител на мисията на МВФ за България, в интервю за БАНКЕРЪ. За нас фискалният резерв не съществува. Знам, че за политиците е важно да има паричен резерв, от който да могат да харчат при нужда. Но това, което правите, всъщност означава увеличаване на разходите и в крайна сметка води до нарастващ дефицит, категоричен е финансистът. Фискалният резерв е нещо от миналото. Цялото интервю четете в новия брой на БАНКЕРЪ.

ДАНЪЧНА БОМБА С ПРЕДИЗБОРЕН МЕХАНИЗЪМ
Предизборна треска с данъчни ефекти е обзела правителствените финансисти, след като преди седмица царският ковчежник Милен Велчев обяви, че данъкът добавена стойност (ДДС) може да падне с 2 на сто от 2006 година. Намалението на косвения налог ще е сред основните козове в предизборната програма на НДСВ. То ще се случи, ако събираемостта на данъците в хазната върви като по ноти и през следващата година. И ако правителството получи благословията на МВФ за извършване на своеобразната минибюджетна революция. Всичко по темата - в утрешния БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

НЕВИНЕН ТИЙНЕЙДЖЪР МЪСТИ ЗА ИНДИГО
Докато цветът на българската магистратура се скъсваше от хвалби за новите си компютри и за новооткрития банков клон в Съдебната палата, около полите на Темида назря взривоопасен скандал. Съдията по делото за трагедията в дискотека Индиго си направи отвод заради решение на Върховния касационен съд, което няма нищо общо с действащото законодателство.
По-страшното в случая е, че с решението си върховните съдии ще замотаят делото за Индиго още с една година и половина.
А най-страшното е, че висшите магистрати се оказаха абсолютно безпомощни пред 16-годишната Александра. Тя едва не загина в кървавото меле пред дискотеката и е единствената, която все още воюва за осъждането на виновниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във