Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 19

КАКВОТО МВФ ОТНЕМЕ, ЕВРОПА ЩЕ ВЪРНЕ
Поговорката Бог дал, Бог взел получи нова интерпретация в българската банкова система. И тя е МВФ взел, Базел II дал. Мисията на Фонда, която бе у нас преди месец, внуши на правителството да ограничи ръста на кредитите за граждани. И го направи по съвсем недостоен начин - принуждавайки го банките да заделят задължителни минимални резерви и по привлечените от тях средства за срок, по-дълъг от две години. Размерът на тези резерви ще бъде равен на 4% от всички пари, които банките са привлекли като дългосрочни депозити, кредитни линии или средства от продажба на собствени емисии облигации. Това е едно от условията, които държавата в лицето на БНБ трябва да изпълни, за да сключи през юни 2004-а двегодишно предпазно споразумение с МВФ. Всичко по темата в утрешния БАНКЕРЪ.

ДУШЕВНОБОЛЕН СЕ ГОТВИ ДА ПРОГОВОРИ ПО ДЕЛОТО СИРБАНК
Един от онемелите свидетели по наказателното дело срещу седемте бивши шефове и служители на СИРБАНК вероятно ще проговори в съдебната зала. Става дума за Димитър Савов - бившия шеф и собственик на 91% от капитала на обявената през 2003-а в несъстоятелност петролна компания Елпида 3, която не е върнала около 4.8 млрд. стари лева на банката. Кредитът е бил отпуснат през 1988 година. Когато в началото на 2002-ра Софийският районен съд започна да гледа делото срещу обвинените в престъпление по служба ексизпълнителни директори на СИРБАНК Милка Стефанова, Иван Кълвачев и Николай Павунчев и срещу служителите й Илиан Зафиров, Петър Паскалев, Чавдар Горанов и Георги Патев, шефът на Елпида 3 бе призован като един от ключовите свидетели. Но и до днес той така и не се появи в съда. Защо ли? Подробности ще научите от новия брой 19 на БАНКЕРЪ.

АФЕРАТА СОФИЯНСКИ: ПИТА СЕ НЕ КОЙ, А ЗАЩО?
До края на декември в София ще има частични избори за нов кмет, прогнозират политици и вече се подготвят за схватката. Според тях Софиянски няма полезен ход, само до няколко месеца част от собствените му хора може би ще го предадат, а според закона новите избори би трябвало да се проведат не по-късно от декември. Много е наивно да се търси кой точно стои зад атаките срещу градоначалника, твърдят запознати. В България и политическата, и съдебната системи са достатъчно хаотични, за да обрекат и най-добре обмисления план на пълен провал, и това със сигурност знаят всички, които биха могли да се изкушат да дърпат конците зад кулисите. Според опитни политици важният въпрос в случая Софиянски е защо не беше спряна атаката? Отговора потърсете в брой 19 на БАНКЕРЪ.

БЪЛГАРИЯ СЕ ОБЗАВЕДЕ С ДВА ВЪЗДУШНИ КОВЧЕГА
Ще издам инструкции към ръководството на авиокомпания България ЕР да подмени поетапно самолетите си с машини, които са на възраст под десет години. Тези тежки слова са изречени в средата на януари от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев сред срещата му с водещи български авиокомпании и браншови организации. Модернизацията, освен че е много важна, е и въпрос на имидж, гордо отбеляза тогава Василев и... сметна въпроса за приключен.
Три месеца по-късно държавната авиокомпания претвори творчески препоръката на ресорния си министър, но с известни изменения. Тя нае два самолета Боинг 737-300, но произведени в далечната 1989 година. Хора, запознати със състоянието на двете придобивки, заявиха пред БАНКЕРЪ, че новите самолети са не с три, а само с по две тоалетни. Какво да се прави? Как тогава ще се лети? Отговорите - в новия БАНКЕРЪ!

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:
ЛИБИЙСКИТЕ КУРШУМИ НА ТИХАТА ДИПЛОМАЦИЯ
Без никой да го пита, на 14 април 2004 г. главният прокурор Никола Филчев обяви, че за петгодишната драма на българските медици в Либия било виновно правителството на Иван Костов. Според него, нашенските слуги на Темида могли да помогнат с образуването на паралелно следствено дело, но удобният момент за това бил изпуснат много отдавна.
Навръх Гергьовден петте медицински сестри бяха осъдени на смърт чрез разстрел. Главният прокурор обаче продължи да оневинява себе си и своите подчинени, смятайки, че обикновените българи не четат закони.
Прав е г-н Филчев. Българите не четат закони. Ето защо, Параграф 22 отвори Наказателнопроцесуалния кодекс и в него откри следния текст: Наказателното производство, образувано в друга държава, както и влязлата в сила присъда, издадена от чуждо съдилище, не са пречка в България да се образува наказателно производство за същото престъпление и срещу същите лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във