Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 18

РОМСКИЯТ РАЙ НА ПЪТ КЪМ ПРОКУРАТУРАТА
Нощ е. Тъмно. Духа вятър. Циганин се връща от театър. Завладяващият с простотата си апокрифен лиричен текст, украсил няколко пловдивски огради, бе разпространен на 30 април и в ИНТЕРНЕТ. Случайно или не, в същия ден Сметната палата огласи резултатите от проверката как се изразходват парите, предназначени за градежа на ромските махали на мечтите в Града под тепетата. Установените сериозни нарушения в това иначе благородно начинание може би ще смутят съня на доста бивши и настоящи шефове от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Както научи в. БАНКЕРЪ, поне на 22 април палатата бе взела решение да изпрати материалите от одита на хората на Никола Филчев. Новите прокурори, които напоследък демонстрират завидна активност, волю-неволю може би ще трябва да нищят и още една тънка работа: Обслужването, управлението и усвояването на средствата на заема от Банката за развитие към Съвета на Европа за проект за построяване на 284 жилища и прилежаща инфраструктура за ромското население от Столипиново и Шекер махала. Подробности четете в новия 18 брой на седмичника.

БАЗЕЛ II ЩЕ ПРОМЕНИ ПРАВИЛАТА НА БАНКИРАНЕ
Силната конкуренция на международните финансови пазари прави съвременния банков бизнес изключително динамичен. За да запазят и разширят пазарните си позиции, банките са принудени да изцеждат всяко предимство, което им дават съвременните компютърни технологии, информационните системи и модели. Строгите нормативни изисквания спрямо банките ограничават поеманите от тях рискове, но в същото време намаляват маневреността и печалбите им. Ето защо в дневния ред на банковите среди винаги е стоял въпросът как регулирането да постигне своите цели, без да затормозява дейността на кредитните институции и да притиска тяхната ефективност.
Ясно е, че като всяко регулиране и банковото изостава и се стреми да догонва дейността на институциите, които са обект на неговия контрол. Тон на изготвяне и промяна на правилата, по които работят банките през последните три десетилетия, дава Базелският комитет по банков надзор. Той е изготвил сега действащото капиталово споразумение, известно като Базел I, а в момента подготвя и новите правила за работа на банките, известни като Базел II. Всичко за старите и новите правила за работа на трезорите може да прочетете в доклада на подуправителя на БНБ Емилия Миланова, който в. БАНКЕРЪ помества в новия си 18 брой със съкращения.

ЗАЩО ДОГАН БИЕ СОФИЯНСКИ?
Че предизборната кампания започва е ясно и от един дребен детайл. Че въпросът, който мнозина си задават тези дни, е не защо бе атакуван Стефан Софиянски, а кой стои зад атаката срещу него. Много политици твърдят, че кметът има за какво да бъде нападнат, но се чудят защо това става точно сега, защо под прицел е точно тази сделка - за Централните хали, и защо на върха на острието бе точно Росен Владимиров? А най-важният въпрос е: как ще приключи всичко това? Само едно е ясно отсега - Стефан Софиянски беше пернат с отворена длан през мечтата за премиерския пост. Но ще промени ли това амбициите му в политиката? Отговорите - в утрешния брой на БАНКЕРЪ.

ПРЕМИЕРЪТ ВЗЕМА НА РЪЧНО УПРАВЛЕНИЕ ЯДРЕНИЯ ПРОЕКТ
Кабинетът на Симеон Сакскобургготски направи това, което никой от предшествениците му не се осмели да направи - активира строителството на АЕЦ Белене. Нищо че скептиците му за този проект и у нас, а и зад граница бяха доста повече от привържениците му. И нищо че поддръжката от чужбина - и най-вече от Брюксел - тепърва ще се търси. Като първа крачка кабинетът изпрати през седмицата официални писма до правителствата на съседните държави и до енергийната дирекция на Евросъюза, уведомявайки ги за решението на София да построи новата ядрена централа. От площадката в Белене премиерът определи и етапите на строителството. Как точно премиерът поема кормилото - утре в брой 18 на БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

ЕВРОСЪЮЗЪТ Е ПО-ПИРАТ ОТ НАС!

На група граждани от български произход много им се иска САЩ да ни обявят война, да ни победят и да забият US-пряпореца върху Свети Александър Невски. В името на тази своя мечта, те от три петилетки творят най-различни интриги с една цел: в очите на Големия бял брат да изглеждаме по-черни и от дявола. За последно, въпросните граждани ни накиснаха така, че отново ни вкараха в зловещата листа на световните интелектуални пирати, известна под скромното наименование Списък 301. Зоркото око на Параграф 22 обаче веднага разкри измамата: страните-членки на Европейския съвет са далеч по-големи пирати от нас.

И ОЩЕ:

НОВ ИЗБОР ВЗЕ ИМОТ ПО СТАРОМУ - С ОХРАНИТЕЛИ

Видният политик Димитър Луджев, наричащ себе си баща на демокрацията, се оказа рентиер под прикритие. Само преди няколко дни лидерът на Нов избор взе общински имот по старому: с трийсет охранители, тип четирикрилни гардероби. Имотът се намира до входа на Южния парк в София и наистина си заслужава и избора, и подхода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във