Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 17

ДЕПУТАТИТЕ НЕ ВЯРВАТ В ЖИВОТА СЛЕД ПРИВАТИЗАЦИЯ
Знаете ли, че за двегодишното й съществуване нито един от отчетите на Агенцията за следприватизационен контрол не е бил обсъждан в Народното събрание? И да не знаете, какво от това? Явно следприватизационните процеси са последна депутатска грижа. Това признават и мнозина от самите народни избраници. Откакто бе сменен председателят на парламентарната подкомисия за следприватизационен контрол Димитър Ламбовски, вече повече от година нейните членове изобщо не са се събирали на заседание. Какво в действителност става в една от най-енигматичните правителствени институции ще разберете в новия брой 17 на вестник БАНКЕРЪ.

ВЛАСТТА ОТВОРИ ТОРБАТА С ДАНЪЧНИТЕ ПОДАРЪЦИ
Предизборните данъчни облекчения този път бяха оповестени лично от премиера Симеон Сакскобургготски след заседанието на НДСВ на 26 април. Всъщност за намаляването на данък печалба от 19.5 на 15% се знае от две години. А корекциите в облагането на физически лица, както и промяната на минималната работна заплата са, кажи-речи, ежегодно явление. За разлика от предишните години обаче, когато философията на данъчните изменения се обявяваше от финансовия министър, сега изглежда и Милен Велчев е бил малко изненадан. Той самият призна, че идеята за семейното подоходно облагане е дошла отгоре. По всичко личи обаче, че кабинетът отново е избрал политиката на малките стъпки. Какво ни очаква в данъчното ни битие, четете в утрешния БАНКЕРЪ.

ВНИМАНИЕ! ФАЛШИВИ БАНКИ!
Спестителите във Великобритания вече се давят в безпрецедентната вълна от нелицензирани ИНТЕРНЕТ-банки и компании за финансови услуги, твърди Скотланд ярд. Фирмата Файненшъл мейл е получила изключителен достъп до вътрешния списък на екипа от отдела за измами на английската полиция. Той съдържа имената на близо 100 подозрителни банки и инвестиционни компании, много от които ползват откраднати имена на фирми с реален бизнес или уважавани адресни регистрации. Когато обаче тези наименования се свържат с ИНТЕРНЕТ-страниците, които използват, картината става много подозрителна. Подробности в утрешния брой на БАНКЕРЪ.

ПАК ЩЕ ПОСРЕЩАМЕ ТУРИСТИТЕ С БУЛДОЗЕРИ
За кой ли път успехът на летния туристически сезон виси на косъм заради безразборното и закъсняло строителство в черноморските курорти! Последната надежда на туроператори и хотелиери да се сложи край на хаоса по Черноморието беше гласената поправка в Закона за туризма, според която Слънчев бряг и Златни пясъци щяха да получат статут на национални курорти. Текстовете обаче изненадващо бяха отхвърлени от депутатите в сряда в пленарната зала. Това далеч не означава, че бизнесът се е отказал от битката. Сега неговите усилия ще бъдат насочени към прокарването на една съществена корекция в Закона за устройство на територията, според която в бъдеще проектите на инвеститорите ще бъдат одобрявани или отхвърляни от Националния експертен съвет по устройство на територията към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Всичко по темата в брой 17 на БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:
ПРОКУРАТУРАТА ПОВЕДЕ КАДРОВОТО ХОРО
До 31 март Висшият съдебен съвет трябваше да прекара през избори около 800 началници в съдебната система. Съвсем естествено този срок не беше спазен, защото управляващото мнозинство прие съответните поправки в Закона за съдебната власт едва седмица преди изтичането на въпросния краен срок. Днес, месец по-късно, картинката е абсолютно същата. С една-единствена, но много съществена разлика: главният прокурор назначи първите шестима обвинители, с които ще работи до края на мандата си през 2006 година. До приключването на началническата реформа в съдебната власт остават още 794 назначения.

И ОЩЕ:
ВОЙНАТА ЗА СОФИЯ ПРОДЪЛЖАВА
За разлика от друг път обаче, днес в бойните действия между столичния градоначалник Стефан Софиянски и областния управител на София Росен Владимиров се намеси и прокуратурата. Досущ като едни истински пазители на законността хората на Никола Филчев изровиха от архивите делото за Централните софийски хали и наложиха на кмета мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева. Освен това те му забраниха да пътува зад граница и поискаха от Софийския градски съд да го отстрани от длъжност до приключване на разследването. Което може да се случи още вдругиден, но може да се проточи и до 2010 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във