Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 16

АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ ЗА ЕДИН МИЛИАРД ЕВРО
Съвсем не е случайно, че тази седмица в София се изсипаха наведнъж представители на едни от най-големите ядрени и строителни компании в света. Не бяха случайни и организираните шумни презентации и тайни срещи на най-високо ниво, посветени все на една и съща тема - строителството на АЕЦ Белене. Активизираха се и депутатите, известни с енергийните си пристрастия, и поддържащите ги бизнеслобита. В суетнята се включи и президентът Георги Първанов директно от площадката в Белене. Най-ошашавени като че ли се оказаха малцината наши ядрени експерти, останали извън лобистките кръгове. Дилемата за тях е не дали да се включат в битката, а към коя страна да се присъединят? Всичко по темата четете в новия брой 16 на в. БАНКЕРЪ.

ЦАР И ПРЕЗИДЕНТ КРЪСТОСАХА САБИ
В нашенската политическа суматоха премиерът Симеон Сакскобургготски като че ли се кани да отмъкне президентския стол под носа на Първанов. Чрез едно евентуално Велико народно събрание жълтите ще се опитат да пресекат пътя на сегашния ни държавен глава към втори мандат и да настанят на мястото му Симеон. За този цел обаче им трябват 160 гласа в парламента и подкрепата на цялата дясна опозиция. Какви са шансовете им да успеят? Анализ и прогнози ще намерите в утрешния брой на седмичника.

МВФ ДАДЕ ТОН ЗА ИГРА НА ТОПЛО И СТУДЕНО
Настойчивата загриженост на МВФ за дефицита по текущата сметка на платежния баланс и бързият ръст на кредитирането вероятно са накарали през последните дни мнозина да поглеждат дали икономическият небосклон у нас е чист. Проблемите са стари, новото е само това, че този път бяха разисквани на висок глас. Мисията на МВФ отправи послание, което остана малко встрани от вниманието: ръководителят й Ханс Фликеншилд даде да се разбере, че настоява мерките да обхванат преди всичко банковата система, защото именно в тази сфера могат да дадат ефект за няколко месеца, а време за чакане няма. Подобно бързане обаче изглежда малко стряскащо. Защо е така, ще научите от новия брой на БАНКЕРЪ.

ЗА БЪЛГАРИНА ПО-ЦЕНЕН Е ИМОТЪТ, ОТКОЛКОТО ЖИВОТЪТ
Застрахователният пазар през 2003 г. продължи да се развива с темпове, изпреварващи икономическото развитие на страната. Независимо от това стана ясно колко неразвито все още е застраховането в България. За трета поредна година делът на брутния премиен приход в брутния вътрешен продукт на страната и през миналата година не можа да достигне 2% и на глава от населението се падаха по 85 лв. за застраховки. Затова застраховането няма съществена роля като катализатор в икономиката. С него не се заделят достатъчно резерви за инвестиции чрез финансовокредитната система. Това е така, защото и през 2003 г. големите и малките клиенти на българския застрахователен пазар търсеха най-вече ниската цена. Цифрите говорят, че застрахователната култура у нас поставя на по-високо стъпало в ценностната ни система имуществото пред живота. Повече подробности по темата четете в новия 16-и брой на в. БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

ВОЙНАТА ЗА ФАНТОМИТЕ

В края на миналата седмица инспекторите на Главна данъчна дирекция отсякоха главата на една от най-отровните змии, отглеждани в държавната пазва. След четиримесечна къртовска работа бе разбита мощна престъпна група, създадена специално за източване на ДДС. В нея са участвали 23-ма щатни данъчни служители, които са откраднали 11 млн. лв. само за половин година. Единственият, който не се зарадва на успешната разработка, бе главният прокурор Никола Филчев, който обвини шефа на данъчните, че много говорел и не изпълнявал задълженията си по закон.

И ОЩЕ:
ШПИОНИТЕ ЯНЕВ И ГЕШЕВА СА НЕВИННИ
След тригодишно разследване и деветмесечен престой зад решетките шпионите Яни Янев и Лиляна Гешева се оказаха невинни. Те бяха арестувани на 6 март 2001 г., тъкмо преди да издадат на руснаците една много важна държавна и военна тайна - разузнавателна сводка за армейско учение в съседна държава, писана по публикации в гръцки и турски медии. Нещо, което със сигурност ще ни докара още две присъди в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Facebook logo
Бъдете с нас и във