Банкеръ Daily

Новини

Пишат нов закон за статистиката

Работна група от специалисти от Министерството на икономиката и Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП) ще подготви нов закон за статистиката. Данните на Националния статистически институт обикновено се огласяват с тримесечно закъснение, в тях липсва точна информация какъв е делът на малките и средните предприятия във вноса и износа или пък във формирането на БВП. Така председателят на агенцията Ангел Деспотов обясни защо промяната на досега съществуващите текстове е наложителна. До края на годината излъчената работна група ще дефинира причините за посочените проблеми и до 2005 г. новият закон ще бъде приет, предполага шефът на АМСП.
Най-големият й успех през последните шест месеца, откакто Деспотов е неин председател, е избирането на Насърчителна банка за партньор на Европейския инвестиционен фонд. Споразумението за предоставяне на гаранционна линия в размер на 7 млн. евро беше подписано между двете финансови институции на 2 юли 2003 година. Гаранциите по нея ще дадат възможност на държавната банка да отпуска инвестиционни кредити при облекчени изисквания за обезпечение.
Договорът между фонда и банката стана възможен след подписването на Меморандума за разбирателство за присъединяването на Република България към Многогодишната програма на Европейската общност за развитие на предприятията и предприемачеството през октомври 2002-а. Национален координатор по тази програма е Агенцията за малки и средни предприятия.
Светлана Тодорова

Facebook logo
Бъдете с нас и във