Банкеръ Daily

Новини

Валс или чардаш ще танцува Банка ДСК?

ДВАМАТА КАНДИДАТИ ЗА НЕЯ - ЕРСТЕ БАНК И ОТП БАНК, СА СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ ВСИЧКИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ, КОИТО СА ПОСТАВИЛИ В ПЪРВОНАЧАЛНИТЕ СИ ОФЕРТИ

Развръзката на сделкатаза Банка ДСК става все по-мъчителна, въпреки че управляващите обещаха да съобщят името на своя фаворит още на 15 април. На практика изненадата дойде на 11 април - при отварянето на офертите на двамата претенденти за банката на народа. Тогава се разбра, че унгарската ОТП (чиито акционери са предимно офшорни компании) предлага 311 млн. евро, а утвърдилата се в Източна Европа Ерсте Банк - 293 милиона. Банкери с опит в приватизацията твърдят, че разликата в двете оферти - от 18 млн. евро (около 6%), не е съществена при толкова голяма сделка. По-важни са останалите намерения на купувача, неговите потенциал и имидж на международния пазар, както и възможностите му да развива толкова специфична дейност като банкирането на дребно.
Вестник БАНКЕРЪ обаче научи, че след като ценовите параметри бяха оповестени от министър Милен Велчев, и австрийските, и унгарските купувачи са се отказали от всички допълнителни претенции и условия, които са вписали в проектодоговорите си за придобиването на българската спестовна институция. Така
ситуацията стана абсолютно стресова
както за претендентите, така и за членовете на съвета на директорите на Банковата консолидационна компания (БКК), която е собственик на 100% от спестовната ни банка. Това е и причината цяла седмица шефовете на БКК да не смеят да обявят предпочитания по сделката купувач.
Финансисти, запознати с предложенията на двамата кандидати - ОТП Банк и Ерсте Банк, твърдят, че освен разликата в цената техническите и финансовите показатели на двете институции са почти еднакви. И австрийците, и унгарците искат да получат гаранции по сделката в размер на 25% от сумата, която са готови да платят за Банка ДСК, отказвайки се, както вече бе споменато, от допълнителните условия.
Така, заради сходните цени и скромната разлика в юридическите клаузи на офертите, изборът на купувач за спестовната институция ще е въпрос предимно на политическо, а не на експертно решение. Което значи, че с него трябва да се нагърби правителството на Симеон Сакскобургготски, притежаващо 98.7% от БКК - продавача на българските банки.
Много по-съществено в случая е да се прецени дали инвеститорът ще има възможност да развие спестовната институция и да я превърне в истинска универсална банка, която да е конкурентоспособна във всички ниши на финансовия пазар. Това е особено важно за Банка ДСК, която е безспорен лидер в услугите за граждани, но все още е слаба в корпоративното банкиране и по-специално в сделките с валута.
Не бива да се забравя също, че за българската икономика Банка ДСК има стратегическо значение. Тя има клонове и представителства в почти всяко населено място. В нея са разкрити над 8 милиона сметки, като повечето са на граждани. Ето защо, не е случайно, че двамата претенденти за нея предлагат цени, равняващи се на близо 2.5 пъти от собствения й капитал. За огромния интерес към сделката свидетелства и медийната атака, която се проведе в деня, когато бяха отворени офертите им.
ОТП Банк бе описана като прононсирана грешница
В някои всекидневници се появиха смразяващи публикации, сравняващи я с полумафиотска структура. Твърдеше се, че произходът на капитала й е непрозрачен, че е под контрола на офшорки, базирани в Кипър, Гибралтар, Вирджинските острови и Брега на слоновата кост, някои от които свързани с Газпром. Другата версия бе, че зад тези офшорки стоят мениджърите на ОТП Банк.
ОТП Банк остро реагира на публикациите в българската преса и разпространи чрез БТА специално прессъобщение. В него бе подчертано, че банката, която е най-голямата в Унгария, е обект на постоянен контрол от местния банков надзор и от други контролни органи. В съобщението бе казано също, че до момента тези проверки не са приключвали с негативни за ОТП Банк оценки. Любопитна подробност е, че над 90% от акциите на банката се търгуват свободно на унгарския капиталов пазар. А собственост на чуждестранни инвеститори са 80% от акциите на ОТП. Кои са техните имена обаче не се споменава нито в съобщението, разпространено чрез БТА, нито в сайта на кредитната институция. Точно тази анонимност даде храна на неблагоприятните слухове. Едва ли е редно една публична институция да не обявява акционерите си. И съмненията не са лишени от основание - след като акциите на ОТП Банк се търгуват на борсата, част от тях винаги могат да попаднат в ръцете на офшорни компании. Срещу това няма спасение. Задължение на надзорните органи пък е да проверят характера на капитала на тези компании (точно това прави в момента БНБ по отношение на всички български банки).
Но по-важното в случая е дали ОТП Банк разполага с необходимия й капитал, за да си купи Банка ДСК, и с необходимия финансов и мениджърски потенциал, за да я развива?
Според консолидирания й баланс за 2002-ра, представен в предварителния доклад на ОТП Банк до Унгарската фондова борса, активите й надхвърлят 12.1 млрд. щ. долара, а отпуснатите кредити - 7.1 млрд. щ. долара. Депозитите на граждани и фирми в нея са за 9.5 млрд. щ. долара. Размерът на акционерния капитал е 277 млн. щ. долара, а на резервите - около 730 млн. щ. долара.
Мениджмънтът на кредитната институция има познания в преструктурирането на спестовни каси, тъй като е ръководил този процес в самата ОТП Банк. Тя е приватизирана чрез фондовата борса през 1994 година. Вече частната банка купува през 2002-ра словашката Инвестични а Розвойови Банк. Но опитът на унгарците в приватизацията и преструктурирането на кредитни институции е много по-малък от този на австрийците.
Ерсте Банк е втората по големина
банкова институция в родината на валса (след Банк Аустрия). Историята й започва през 1819 г., когато по инициатива на император Франц I е създадена спестовната банка Унион унд Ди Ерсте Остерайшише Шпаркасе. В сегашния си вид Ерсте Банк започва да работи през 1997 г., когато поглъща банката Жиро Кредит.
Според големината на активите и обема на бизнеса си, австрийците са десет пъти по-големи от унгарските си конкуренти. В края на 2002 г. балансовото число на Ерсте е 121.22 млрд. евро, отпуснатите кредити са 83.1 млрд. евро. По сметки и депозити гражданите и фирмите държат в Ерсте Банк 61.3 млрд. евро. Капиталът й е 2.48
млрд. евро, а чистата й печалба за 2002-ра - 245.9 млн. евро.
Австрийците от Ерсте Банк са сред тези, които най-агресивно усвояват позиции на източноевропейските пазари. Походът им на Изток започва през 1997 г. от Унгария, където купуват 83.66% от капитала на Мезьобанк. Три години по-късно за Ерсте Банк настъпва златното време - тя се настанява на финансовите пазари в Чехия, Хърватия и Словакия. През февруари 2000 г. австрийците придобиват 52.07% от акциите на Ческа споржителна - спестовната банка на Чехия. Седем месеца след това - през септември 2000-а, Ерсте банк купува три хърватски банки. Нейна собственост стават 75% от капитала на Бйеловачка банка, която от своя страна държи 60% от Чаковечка банка и 97% от Тръговачка банка. Няколко месеца по-късно трите банки се сливат.
След тази операция Ерсте банк отправя поглед към Словакия и през януари 2001-ва купува 87.17% от акциите на спестовната й институция - Словенска спорителна. Последната придобивка на Ерсте банк е хърватската Риечка банка, от чийто капитал през 2002-ра тя придобива 85 процента.
Приключвайки със завоеванията си на финансовите пазари в страните от бившата Австро-унгарска империя (до средата на 1919 г. Унгария, Чехия, Словения и Хърватска са били под владичеството на австрийската корона), Ерсте банк насочи интереса си и по на юг - към Банка ДСК. Според мнозина от българските финансисти, тя е по-подходящият купувач за нашата спестовна институция, защото разполага с по-големи финансови възможности от ОТП Банк и притежава огромен опит в преструктурирането на спестовни каси в бившите социалистически страни.
Петър Илиев

МНЕНИЯ:

Милен Велчев, министър на финансите
Купувачът на Банка ДСК ще бъде избран до 25 април. Поискали сме от унгарския и австрийския банков надзор информация за ОТР Банк и Ерсте Банк (бел. ред. - унгарският надзор вече е изпратил исканите данни). Договорът с избрания купувач ще бъде подписан, както бе планирано, през средата на май. Компроматите в медиите срещу единия кандидат са недостойни. Сигурен съм обаче, че те не идват от неговия конкурент, тъй като и ОТП Банк, и Ерсте Банк са институции, които са с доказан опит и авторитет.

Спас Димитров, юрист, председател на управителния съвет на Банка ДСК до 19 септември 2001 година:
Най-важното е купувачът да покаже, че има капацитет да развива Банка ДСК, да има опит и авторитет. Тези условия ги поставям дори преди цената. Българският продавач трябва действително да се убеди в добрите намерения за развитието на банката, в това, че купувачът й познава условията на българския финансов пазар, конкурентната среда и привързаността на гражданите към тази банка.
Банковата консолидационна компания трябва да направи тежък избор. Не съм запознат с офертите, но смятам, че трябва да се гледа комплексно, а не да се дава приоритет само на цената. Възможно е единият от купувачите да предлага някои екстри, които да му дават предимство. Цената е фактор номер едно. Но освен че банката трябва да бъде купена от сериозен купувач, по-важното е сделката да се приеме позитивно от клиентите на банката и от обществото като цяло.
Ако съм в ролята на продавач, бих имал предвид опита, който има купувачът във вече приватизирани банки. Факт е, че Ерсте банк вече е придобивала банки в Централна и Източна Европа и този опит вероятно личи и в офертата й. Трябва да се види развиват ли се приватизираните от австрийската институция банки в Чехия, Словакия и Хърватска.

Валери Димитров, председател на парламентарната Комисия по икономическа политика:
Ерсте банк е по-солидната банка и инвестицията, която тя би направила за покупката на Банка ДСК, няма да й създаде никакви финансови проблеми. Колкото до ОТП, не съм сигурен как стоят нещата при тях, в смисъл как ще им се отрази финансирането на сделката. Иначе и двете банки са достатъчно сериозни кандидати за Банка ДСК.

Пламен Орешарски, финансист, заместник-председател на Националния изпълнителен съвет на СДС:
Докато Ерсте банк не поражда съмнения с репутацията си, участието на унгарската банка ОТП поставя доста въпросителни. Смущава ме отсъствието на стратегически инвеститор в унгарската банка и анонимността на акционерите й. В момент, в който БНБ (по закон) води борба за изчистване на офшорките от българската банкова система, за нея настоящият казус (с ОТП - б. ред.) ще бъде истинско предизвикателство.
Съвсем очевидно е, че в случая по-солидно стои Ерсте банк. Разликата в цените на двамата претенденти е доста по-малка от разликата в репутацията им.

Иван Искров, председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси:
След като двамата кандидати предлагат близки цени, трябва да се избира на база другите предложени условия, например размера на гаранционния депозит (ескроу сметката). Иначе нямам фаворит. И двамата кандидати за Банка ДСК са достатъчно качествени, с добър имидж и кредитен рейтинг. Същото бих казал и за третия кандидат, който не подаде оферта - Пиреос Банк. При равни други условия обаче водеща трябва да бъде предложената цена.

Стоян Александров, финансист, изпълнителен директор на Токуда банк:
Не знам какви са основанията на Банковата консолидационна компания да обсъжда офертите на кандидат-купувачите на Банка ДСК, след като има доста голяма разлика в предложената цена. Но за мен няма значение дали банката е немска или унгарска, а кой стои зад нея. Тя трябва да е перспективна и да развие Банка ДСК, която след приватизацията си ще работи при още по-голяма конкуренция.

Вашето мнение: Гласувайте тук

Facebook logo
Бъдете с нас и във