Банкеръ Daily

Новини

3992 СА ОСТРИТЕ ЗАРАЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ МИНАЛАТА СЕДМИЦА

През изминалата седмица са регистрирани общо 3 992 случаи на остри заразни заболявания срещу 4 163 за предходната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От новозаразените 3 150 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 3 285 за предходната седмица.
Регистрираните чревни инфекции са: вирусни хепатити – 86 случаи, дизентерия – 20 случаи, салмонелози – 34 случаи, колиентерити – 11 случаи, ентероколити – 255 случаи. Въздушно-капковите инфекции са: 35 случая на скарлатина, 200 случая на варицела, 66 случая на епидемичен паротит и 3 на коклюш. Не са регистрирани случаи на Рубеола.
По отношение на трансмисивни инфекции от МЗ отчитат, че не са регистрирани случаи на Кримска – Конго хеморагична треска и на Ку – треска. Случаите на Марсилска треска са 3, а на Лаймска борелиоза - 7.
До 18 октомври в Хасково са регистрирани 17 нови случаи на деца с хранително отравяне, причинено от Салмонела ентеритидис. Общият брой на заболелите възлиза на 23. Разпределението им по възрастови групи е следното: до 1 г. – 3 случаи, а от 1 до 4 г. – 20 случаи. 6 от заболелите деца са хоспитализирани в Инфекциозното отделение на МБАЛ АД, гр. Хасково, а останалите са на домашно лечение.
Резултатите от взетите за микробиологично изследване хранителни проби и проби от работни повърхности са отрицателни. При проведеното изследване за доказване на чревно заразоносителство на кухненския персонал от кухнята – „майка” се установи едно лице с положителен резултат за Салмонела ентеритидис. Последното е отстранено от работа за провеждане на етиологично антибиотично лечение.
Организирано е повторно изследване за чревно заразоносителство на кухненския персонал на кухнята – „майка” и е извършена крайна дезинфекция на детската млечна кухня и останалите пет пункта за раздаване на храна.
В Столична регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (СРИОКОЗ) е постъпила информация за възникнал вътреболничен взрив в Отделение за новородени в Първа Специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Св. София”, с етиологично доказан инфекциозен причинител Серация марцесценс.
За периода 4 – 17 октомври при 8 деца на възраст до 20 дни е изолирана Серация марцесценс. Инфекциозният причинител се установява при взети през първия ден след раждането материали за микробиологично изследване – стомашен секрет, гърлен и носен секрет. Осемте деца са родени в периода 27 септември – 10 октомври, като 3 от тях са родени с нормален родов механизъм, 2 са недоносени и 4 са родени с цезарово сечение. Всички новородени са с леко или със средно–тежко изразено депресивно състояние. При 2 от тях се развива клинична симптоматика на инфекция, причинена от Серация марцесценс, а при 6 липсват клинични прояви на заболяване. Към настоящия момент липсват данни за новозаболели. Шестте новородени без клинични прояви на инфекция са в добро общо състояние и са изписани.
Взети са проби за микробиологично изследване от външна среда, ръце на обслужващ медицински персонал, дезинфекционни разтвори, болнично бельо, стерилни материали, медицинска апаратура от операционна и родилна зала, и от детска реанимация.
Със заповед на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски от 23 октомври е назначена комисия от специалисти за провеждане на комплексна проверка – епидемиологична и медицинска, на болницата. Получените данни към настоящия момент налагат като най–вероятен фактор за разпространението на инфекцията ръцете на медицинския персонал при проведените медицински манипулации – аспирация на стомашно съдържимо и първи грижи за новороденото.
През седмицата е регистриран епидемичен взрив от Вирусен хепатит тип „А” в Дом за деца „Младен Антонов”, с. Тотлебен, общ. Пордим, обл. Плевен, който е серологично потвърден. В периода 1 – 12 октомври са възникнали 5 случаи на Вирусен хепатит тип „А”. Първият регистриран случай е на дете на 6 годишна възраст, хоспитализирано в Инфекциозна клиника на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „д-р Г. Странски” ЕАД, гр. Плевен. Останалите 4 случаи на безсимптомна инфекция са открити активно при проведените профилактични изследвания на контактните лица – 3 деца на възраст от 3 до 5 години и един помощник – възпитател. Те също са хоспитализирани в ИК на УМБАЛ „д-р Г. Странски” ЕАД, гр. Плевен.
На контактните лица е проведена неспецифична профилактика с гамаглобулин. Разпоредени са необходимите профилактични и противоепидемични мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във