Банкеръ Daily

Новини

34 убити в протестите в мините Марикана в Южна Африка

Тридесет и четири души са убити от полицията, а 78 са ранени при сблъсъци с протестиращи миньори в ЮАР, съобщава FT.


Полицаите са открили огън срещу демонстрантите, въоръжени със сопи и мачете, в мините Марикана в републиката. Арестувани след избухналото насилие са 259 души.


Полицейският комисар Риа Пийега твърди обаче, че полицаите са били принудени да стрелят, за да се защитят от протестиращите, носещи опасни оръжия.


Президентът на страната Джейкъб Зума заяви, че е шокиран и огорчен от избухналото насилие. Той е съкратил визитата си в Мозамбик, за да посети мините, които се намират на около 100 километра северозападно от Йоханесбург.


Мините, богати на платина, са център на сблъсъци заради спорни въпроси около заплащането, също така заради напрежението между два профсъюза.Сблъсъкът с полицията е един от най-кървавите от времето на апартейда.


Мините Марикана, където избухна насилието, се оперират от Lonmin, третия по големина производител на платина със седалище в Лондон.


Минната индустрия е основен двигател за икономиката на Южноафриканската република, като повечето от двадесетте най-големи минно добивни компании в света оперират в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във