Банкеръ Daily

Новини

30 експоната на Есенния панаир в Пловдив със златни медали

30 експоната на Есенния панаир в Пловдив си тръгват със златни медали от най-престижния делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа, съобщиха от Международния панаир – Пловдив. Призьорите са подбрани измежду 47 кандидати. Поравно са българските и чуждестранните отличени изделия. „Изборът беше труден заради разнообразната гама от продукти. Критериите не позволяват в конкурса да участват експонати, които не съответстват на евростандартите и не са в серийно производство“, обясни Виолина Панайотова, председател на комисията за златните медали, която завежда отдела за евроинтеграция в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Претендентите се състезаваха в 5 категории: „Машиностроене“, „Електроника и електротехника. Информационни технологии, телекомуникации, офис техника“, „Транспорт и автосервизно оборудване“, „Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“, „Строителство“. Най-много медали – по 9, отидоха в първите две групи.
„Това е най-големият форум в България, където иновативните фирми могат да се представят. За нас това е най-прекият път към пазарите“, коментира представител на фирма, получила отличия за два свои продукта. Изобретателят на електрически велосипед, също носител на панаирно злато, заяви: „Да благодарим на организаторите на панаира за възможността да прославим българските продукти“.
„Бизнесът пострада от кризата, но тя го направи и по-силен. На изложенията през миналата година и през тази видяхме как фирмите първо се затвориха в себе си, а после тръгнаха да търсят решения. Сега първите резултати вече са факт и това личи по щандовете на ЕСЕН 2010“, подчерта главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов в приветствието си към участниците в церемонията по награждаването. Тя се състоя на 29 септември във Виенския павилион на националния изложбен център. Панаирът наистина вече е не само витрина на икономиката, а и двигател за нейното излизане от кризата, свързвайки изложителите с техните бъдещи клиенти и партньори, добави Иван Соколов.
В традиционния конкурс за дизайн голямата награда „Кристален тетраедър“ бе присъдена само в една от трите категории – за „Експозиционен дизайн“. Спечели я фирма ИТТ-България, чийто щанд бе проектиран от арх. Тодор Василиев от екипа на Международен панаир Пловдив.
За втора поредна година „Шнайдер електрик“ получи голямата награда за иновации, който се дава от Българската асоциация на електротехниката и електрониката, съорганизатор на изложбата „Елтех“ в рамките на Международния технически панаир.

Facebook logo
Бъдете с нас и във